Καθοριστική για την Ουκρανία, εβδομάδα αναμένεται να είναι αυτή που διανύουμε ενώ ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντιούνται αυτήν την ώρα (Τρίτη 18.02.2025) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για τις πιο κρίσιμες συνομιλίες μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών με θέμα πιθανούς τρόπους για να μπει τέλος στις μάχες στην Ουκρανία αλλά και για να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Οι σημερινές συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν μάλιστα να προετοιμάσουν το έδαφος για μία σύνοδο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από αμερικανικής πλευράς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα. Από ρωσικής, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, και οι δύο έμπειροι διπλωμάτες με πολλά χρόνια στο πλευρό του Πούτιν που ξέρουν να προωθούν την εξωτερική πολιτική του.

Οι σημερινές συνομιλίες έρχονται μία ημέρα αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι για μια έκτακτη άτυπη συνάντηση ώστε να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική κάτι που δεν κατέστη εφικτό μετά από 3,5 ώρες σχεδόν άκαρπων συζητήσεων.

Οι ανταποκριτές του BBC αναλύουν τι ελπίζουν να κερδίσουν από τις συνομιλίες οι βασικές «παίκτες».

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι η κύρια φωνή στο τραπέζι των συνομιλιών. Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες, είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την τύχη της Ουκρανίας είναι στο επίκεντρο, παρασκηνιακά.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του Τραμπ είναι να σταματήσει τις μάχες στην Ουκρανία. Μακροπρόθεσμα, φαίνεται να θέλει λιγότερη αμερικανική συμμετοχή, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.

Ο Τραμπ πίεσε επίσης, για πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά στην Ουκρανία με αντάλλαγμα βοήθεια, ή ακόμα και ως αποζημίωση για την υποστήριξη που έχουν ήδη παράσχει οι ΗΠΑ. Αλλά δεν έχει αποσαφηνίσει πώς θα ήταν μια μεταπολεμική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σημάνει «καμπανάκι» κινδύνου στην Ευρώπη.