Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Yποβάλουμε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Επίθεση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά του πρωθυπουργού με φόντο τις επισυνδέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, επσήμανε ότι εδώ και έξι μήνες η χώρα βρίσκεται στη δίνη των υποκλοπών, ενός πρωτοφανούς σκανδάλου, όπως είπε.

Κάνοντας μια αναδρομή, ξεκινώντας από την μέρα που έγινε γνωστή η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ο κ. Τσίπρας, χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είχε ένα οργανωμένο σχέδιο για την παρακολούθηση συγκεκριμένων προσώπων. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι είχε φτιάξει μια «συμμορία» που τη χαρακτηρίζει η ομερτά και προσπάθησε να συσκοτίσει την υπόθεση.

Στις 18:00 ξεκινά η συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την υπόθεση των υποκλοπών. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του και ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση προκειμένου η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή όταν και ο πρωθυπουργός αναχωρεί για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Την κοινωνία την πολιορκεί η ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο και δυστυχώς οι τύχες της κοινωνίας, της Δημοκρατίας, της πατρίδας, βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης όχι μόνο ανίκανης προσκολλημένης σε συμφέροντα αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Γράφει το χρονικό της αποστασίας από τις αρχές και το κράτος δικαίου.

Παρακολουθήστε  την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κανείς και καμιά μπροστά σε παρόμοια φαινόμενα που απειλούν την εύρυθμη πολιτειακή λειτουργία δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια. Αυτό που συμβάινει δεν αφορά κάποιους συνταγματολόγους ή κάποιους ιδιαίτερα ευαίσθητους για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό που συμβαίνει μας αφορά όλους. Η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές. Στη δίνη της βαθιάς εκτροπής. Ζει στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου. Δημοσιογράφοι ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου κόμματος, υπουργοί επιχειρηματίες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί σε στόχους και έγιναν βορά ενός παράνομου εγκληματικού δικτύου που είχε έδρα του το Μέγαρο Μαξίμου και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

 

Οργάνωσε το δίκτυο των παρακολουθήσεων όχι μόνο για να έχει χρήσιμες πληροφορίες για πολιτικούς του αντιπάλους και τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά να έχει στο χέρι και τους ίδιους, να τους εκβιάζει, να γνωρίζει τις αδυναμίες τους. Το δίκτυο αυτό το οργάνωσε, όχι τώρα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Πήρε από την πρώτη μέρα την ΕΥΠ. Τοποθέτησε έναν δικό του άνθρωπο ως διοικητή της ΕΥΠ που δεν πληρούσε τα κριτήρια. Άλλαξε το νόμο. Φρόντισε να τοποθετηθεί αρμόδια της ΕΥΠ εισαγγελέας η κ. Βλάχου και έχρισε βοηθό εκπληρώσεως τον ανιψιό του για τον συντονισμό αυτού του δικτύου.

Αξιοποίησε τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία και κατάφερε να διαθέσει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Υποκλέπτει προσωπικές σου στιγμές. Ανοίγει τις κάμερες και παίρνει φωτογραφίες. Για όσους δεν άνοιγαν το κακόβουλο μήνυμα, υπήρχε ο άλλος δρόμος, ο παραδοσιακός, ο νομότυπος, με τις υπογραφές εισαγγελέως. Με πλήρη επίγνωση ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας, υπέγραφε διατάξεις για όποιον της ζητούνταν. Ο κ. Μητσοτάκης ως εγκέφαλος και αρχηγός του δικτύου, προέβη στις πράξεις αυτές, γιατί πέραν όλων των άλλων διακατέχεται και από μια βαθύτατη αλαζονεία. Μεγάλωσε ως πρίγκηπας και νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς. Πίστευε ότι θα είναι ισόβιος και ότι κανείς ποτέ δεν θα τον ελέγξει.

Κάποιοι τον συμβούλευαν να μην απαντήσεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Όταν ανακαλύφθηκε η επισύνδεση Ανδρουλάκη άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ο εγκέφαλος έριξε την ευθύνη στον ανιψιό του και ξεκίνησε την επιχείρηση συγκάλυψης. Το αρχικό σκάνδαλο καλύφθηκε με ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο. Πρόκειται για εκτροπή από τη δημοκρατική τάξη. Έχουν νοοτροπία συμμορίας που έχει ως νόμο την ομερτά. Στην αρχή μιλήσατε για προϊόντα μυθοπλασίας και μύθους του Αισώπου, θέσατε υπό διωγμό τη δημοσιογραφία. Ύστερα κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων υποχρεωθήκατε να παραδεχτείτε υποκλοπές, τις οποίες υποβαθμίσετε σε παρατυπία ή νόμιμη επισύνδεση που δεν έπρεπε όμως να είχε συμβεί. Και αφού ήταν νόμιμες γιατί δεν θα τις επέτρεπε;

Στο τέλος ο ίδιος ο πρωθυπουργός έριξε όλο το βάρος της εξουσίας του, που του εμπιστεύητηκε ο ελληνικός λαός, για να συσκοτίσει το σκάνδαλο. Το δράμα των υποκλοπών συνοδεύτηκε από την κωμωδία της Επιτροπής. Ήθελε να επιβάλει την εκτροπή ως κανονικότητα. Με διαρκή ντροπιαστική συμπεριφορά κάθε φορά που έπρεπε δημόσια να τοποθετηθεί για το θέμα.

Επί έξι μήνες λέει συνειδητά ψέμματα ότι δήθεν δεν γνώριζε, ότι δήθεν δεν έγιναν ποτέ παρακολουθήσεις. Στις συνεντεύξεις του, στη Βουλή, σε δημόσιες δηλώσεις κάνει τον ανήξερο. Ψέμματα είπε και στην τελευταία συνεδρίαση στη Βουλή. Σε ένα ερώτημα δεν απάντησε. Δανείστηκε τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, έληξε τη συνεδρίαση πριν την ώρα της και το έβαλε στα πόδια. Προτίμησε να ταπεινωθεί από το να απαντήσει. Με επιμονή του έθεσα το ερώτημα. Αν αποδειχτεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Χατζηδάκη και Φλώρο, θα παραιτηθείτε; Αντί να μου απαντήσει ευθέως ότι δεν υπάρχουν τέτοιες παρακολουθήσεις, το έβαλε στα πόδια.

Γιατί επέλεξε αυτό; Γιατί ως εγκέφαλος του παρακράτους γνώριζε ποιους άκουγε. Δεν ήθελε ότι θα δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί, γιατί κάθε εβδομάδα είναι κέρδος για τον ίδιο. Έφτασε στα άκρα με τα απόρρητα, τις απειλές και τη φίμωση. Είναι εγκέφαλος και εντολέας του παρακράτους.

Ακόμα και όταν άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ, τυφλωμένος από τη δύναμη της εξουσίας, πίστεψε ότι έχει τη δύναμη να συγκαλύψει τα πάντα. Δεν υπολόγισε ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου, ότι υπάρχουν ακόμα δημόσιοι λειτουργεί που βάζουν το καθήκον πάνω από τους εκβιασμούς και τις απειλές. Υπάρχουν άνθρωποι ευσυνείδητοι και έτυχε ο Μητσοτάκης να πέσει πάνω σε έναν από αυτούς. Που έπραξε το καθήκον του. Και πως αντιμετωπίζετε αυτόν τον άνθρωπο; Με χυδαιότητα, ύβρεις και επιθέσεις.

Είναι ντροπή αυτό που κάνετε απέναντι σε έναν ανώτατο δικαστικό που κάνει το καθήκον του. Γιατί πάνω απ’ όλα υπάρχει το Σύνταγμα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Χάρη στο γεγονός ότι η χώρα παραμένει κράτος δικαίου και υπάρχουν λειτουργοί που κάνουν το καθήκον τους. Δεν θα μιλούσαμε γι αυτό το δυσάρεστο θέμα με αποκαλύψεις δημοσιογράφων, αλλά στη βάση αποδείξεων.

Όσοι αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος από την ΑΔΑΕ, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Είχε τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η ΑΔΑΕ μετά από αίτημα που κατέθεσα μετά την επίσκεψή μου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εμπλούτισα το αίτημά μου αυτό, στις 28 Δεκεμβρίου. Ο φάκελος αυτός περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους Μητσοτάκη. Περιέχει το ξεγύμνωμα του παρακράτους, το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση να διαλύσουμε. Στις 28 Δεκεμβρίου και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων είχε ήδη ευρήματα επισυνδέσεων πέραν Ανδρουλάκη και Κουκάκη και για Κύρτσο και Τέλογλου, ζήτησα επισήμως, γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχο ώστε να δει αν ετέθη σε επισύνδεση ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Φλώρος , ο αρχηγός ΓΕΣ Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο πρώην και νυν επικεφαλής διεύθυνσης εξοπλισμών.

Η απάντηση που έλαβα ήταν 6 στα 6. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη. Έτσι φτάσαμε στον αριθμό 10 επισήμως. Από την αρμόδια επιτροπή του κράτους, υπάρχουν ευρήματα. Και έρχομαι να πω και πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Για τον υπουργό του, τον κ. Χατζηδάκη, τον στόχο της ΕΥΠ, τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2021. Τον παρακολουθούσαν για οχτώ μήνες με διατάξεις που η αρμόδια εισαγγελέας υπέγραφε ανά δύο μήνες. Που σημαίνει ότι η κ. Βλάχου υπέγραψε τουλάχιστον 4 διατάξεις για παρακολούθηση του τότε υπουργού Ενέργειας και σήμερα Εργασίας. Η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος για περίπου 2 χρόνια. Η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις ακόμα και για τους δύο αρχηγούς.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι. Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας. Το ερώτημα είναι, ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ύποπτοι για κατασκοπεία; Τότε γιατί έμειναν στη θέση τους; Η κ. Βλάχου, που μας είπε ότι έχει ανέλεγκτη κρίση, που έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις είναι και αυτή μέλος αυτού του δικτύου; Τότε γιατί βρίσκεται ακόμα στη θέση της; Μια επικίνδυνη εισαγγελέας που κάνει κατ’ εξακολούθηση κατάχρηση εξουσίας μένει στη θέση της με επιμονή Μητσοτάκη.

Για όλα αυτά υπάρχει μόνο μια λέξη. Ζόφος και παρακμή. Και είναι δύο φορές ζόφος όταν διαπράττονται εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια. Αν μπορείτε να τα καταπιείτε, καλώς να τα καταπιείτε. Είτε γιατί κάποιοι εκβιάζεστε, είτε γιατί κάποιοι σκέφτονται την επανεκλογή τους, είτε επειδή θέλετε να αφήσετε μόνο το Μητσοτάκη να πιει το ποτήρι του εξευτελισμού. Είναι όμως δικό σας πρόβλημα αν θέλετε να τα καταπιείτε. Εμείς όμως αυτή την εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την καταπιούμε. Γι αυτό και είπα ότι ορισμένες φορές βρίσκεται κανείς ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Ενώπιον της ιστορίας. Μπορεί η εκτροπή να περάσει χωρίς καμία απόδοση ευθυνών σε ένα κράτος δικαίου; Αν αυτό συμβεί τι θα σημαίνει για την επόμενη ημέρα; Ποιο θα είναι το μήνυμα; Ότι όποια κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει ό,τι της γουστάρει χωρίς κόκκινες γραμμές. Έχουμε ιστορική ευθύνη να αντισταθούμε.

Δεν είναι ιδεολογική μάχη. Αφορά τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Αφορά κάθε Δημοκράτη πολίτη. Υπήρξαν φωνές από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Ακόμα και από τη συμπολίτευση. Δύο πρώην πρωθυπουργοί καταδίκασαν και ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως. Όλος ο δημοκρατικός νομικός κόσμος, καταδίκασε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, προτάσσοντας την ανάγκη να προστατεύσει η Δημοκρατία τον εαυτό της και τους θεσμούς. Σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και να στεκόμαστε με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην εκτροπή. Είναι ήδη ορατές οι πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας.

Όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση, όταν η υπονόμευση δικαιωμάτων συνοδεύει τη φτώχια, όταν η Δημοκρατία διασσύρεται και η εκτελεστική εξουσία συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης των δημόσιων ταμείων. Όταν μεταφέρεται ένα κλίμα σήψης, όταν το παρακράτος συνοδεύει την αισχροκέρδεια. Όταν και οι Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται, δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε ότι η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δράσουμε. Έχουμε μόνο το Σύνταγμα και τα εργαλεία που μας προσφέρει.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές αλλά βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες. Παραμονή τους στην εξουσία είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία η διαφθορά και η ιδιοτελής άσκηση της εξουσίας είναι στρατηγική τους επιλογή. Η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με αποδείξεις πια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα στη θέση της. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας προς το λαό. Η βουλή σύντομα θα συζητήσει, ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει»

Γεραπετρίτης για πρόταση μομφής: Σας ευγνωμονούμε

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αποδέχθηκε την πρόταση μομφής και είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: Σας ευγνωμονούμε γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε.

Η κυβέρνηση ζητεί την άμεση διενέργεια της συνεδρίασης, είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή καθώς ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αμέσως μετά για επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής η συνεδρίαση διακόπτεται έως τις 6 όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Recommended For You

About the Author: efoni