Δεύτερη καταγγελία φαίνεται πως είναι έτοιμη να κατατεθεί σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη και μάλιστα από πρώην ασκούμενη του γραφείου του καθώς φαίνεται πως η καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Ελληνα ευρωβουλευτή.
Η πληροφορία πως υπάρχει και δεύτερη καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση έκανε από το πρωί τον γύρο Βρυξελλών και Αθήνας, όμως τίποτα δεν επιβεβαιωνόταν. Πλέον, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, και η δεύτερη κοπέλα που έχει υποστεί κακοποίηση ετοιμάζεται να επισημοποιήσει την καταγγελία της και φέρεται να έχει απευθυνθεί σε δικηγόρο γι’ αυτό.
Οι βαριές νέες καταγγελίες κατά Γεωργούλη
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι εάν αυτές οι καταγγελίες έχουν ήδη γίνει στις βελγικές αρχές ή σε υπηρεσίες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ.
Εάν έχουν γίνει στο Βέλγιο, τότε η αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μπορούσε να κινηθεί ταχύτερα, καθώς σε άλλη περίπτωση ενδέχεται να υπάρξουν αιτήματα μετάφρασης από τις αρχές άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, και επιπρόσθετες πληροφορίες κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.
Παράλληλα, την τυπική οδό παίρνει πλέον η υπόθεση για την άρση ή την προάσπιση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, μετά τις καταγγελίες εις βάρος του για υπόθεση που αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Όπως ορίζει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάθε αίτημα για την άρση ασυλίας ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνεται στον/την πρόεδρο του Σώματος από αρμόδια αρχή κράτους-μέλους της ΕΕ. Το αίτημα ανακοινώνεται στην Ολομέλεια (όπως έγινε χθες με την υπόθεση Γεωργούλη) και παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή, ήτοι την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ (JURI).
Η επιτροπή εξετάζει χωρίς καθυστέρηση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την σχετική περιπλοκότητά τους, τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ή τα αιτήματα για προάσπιση των προνομίων και της ασυλίας κάθε ευρωβουλευτή. Το επίσημο αίτημα, στο οποίο αναφέρονται ρητώς από τις αρμόδιες αρχές οι λόγοι που ζητείται η άρση ασυλίας, εξετάζεται από την JURI, η οποία ορίζει και έναν εισηγητή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής θα κληθεί να καταθέσει τη δική του άποψη, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένος να το πράξει, ενώ δεν θα παρίσταται στις συζητήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και εξηγήσεις από την αρχή του κράτους- μέλους, στην προκειμένη περίπτωση του Βελγίου, προκειμένου να σχηματίσει γνώμη για το εάν η ασυλία πρέπει να αρθεί ή να προασπισθεί. H απόφαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια του ΕΚ, η οποία και θα ψηφίσει για την άρση ή μη της ασυλίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ θα λάβει χώρα στις 24-25 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.