Ειδοποίηση του «112» στάλθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στην οποία γίνεται προειδοποίηση για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νησιών της Ιου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης.
Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό και συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπως και να αποφεύγουν τα λιμάνια.
Στη Σαντορίνη και την Ανάφη έχουν σπεύσει δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκρότησε διεπιστημονική επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων.
Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Ο κ. Λέκκας βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, όπου πραγματοποιεί αυτοψίες, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και συντονίζει τις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου) του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Το απόγευμα της Κυριακής (02/02), πραγματοποιήθηκε δίωρη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες.
«Τα μέτρα είναι προληπτικά, εξετάζονται όλα τα στοιχεία και υπάρχει εγρήγορση», τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Υπενθυμίζεται ότι από τις βραδινές ώρες της Κυριακής παρατηρείται πύκνωση της σεισμικής δραστηριότητας στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Συγκεκριμένα, δεκάδες νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί της Δευτέρας.
Σημειώνεται πως γύρω στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Αμοργού.
Μάλιστα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στάλθηκε ειδοποίηση «112» για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων στη Σαντορίνη.
«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε»
«Αν δεν δούμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να αλλάζουν, δηλαδή να αραιώνει η ακολουθία των σεισμών και να σταθεροποιούνται τα μεγέθη τους δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, ούτε να μιλήσουμε για φαινόμενο σε αποδρομή» σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην «Καθημερινή» αναφορικά με τη σεισμική αλληλουχία που διαπιστώνεται έως και το πρωί της Δευτέρας.
«Αυτό που βλέπουμε είναι πως τώρα τα επίκεντρα των πιο μεγάλων σεισμών που σημειώνονται από χθες, μετακινούνται πιο βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη και απομακρύνονται από το νησί», εξηγεί ο κ. Καραστάθης.
Οσον αφορά προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίσει η Σαντορίνη από έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ο ίδιος λέει πως ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. «Θεωρώ πως το νησί δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότερες κατοικίες είναι πια σύγχρονες. Πιο μεγάλο θα είναι το θέμα όσον αφορά την ακεραιότητα του εδάφους ή φαινόμενα κατολισθήσεων μιας και έχει ήδη έχουμε παρατηρήσει μικρές κατολισθήσεις».
Οσον αφορά τους νέους σεισμογράφους που θα τοποθετηθούν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε Ανάφη και Αμοργό -η ομάδα του Αστεροσκοπείου ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα προς τα δύο νησιά-, ο στόχος είναι να συνδεθούν όσο πιο άμεσα γίνεται έτσι ώστε να μπορούν να δίνουν δεδομένα ήδη από αύριο.
Οι νέοι σεισμογράφοι αναμένεται να βοηθήσουν τους σεισμολόγους να προχωρούν σε ποιοτικότερες εκτιμήσεις σε σχέση με το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.
«Το ρήγμα της Αμοργού δεν κινδυνεύει να ενεργοποιηθεί»
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ξεκαθαρίζει, πως το ρήγμα της Αμοργού το οποίο έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956 δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί.
Ο ίδιος κάνει λόγο για μία σημαντική σεισμική δραστηριότητα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, μεταξύ Κολούμπου και Ανύδρου με 12 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ μόνο το τελευταίο 24ωρο.
Οι μηχανικοί της Σαντορίνης συνιστούν τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών στο νησί
Τη διακοπή των οικοδομικών εργασιών σε όλη την Επαρχία Θήρας, για όσες ημέρες παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα συστήνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας.
Όπως εξηγεί, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών αυξάνει περαιτέρω τον ήδη αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας κάθε εργοταξιακού χώρου. Εργασίες σε ύψη, σε σκαλωσιές, κοντά σε πρανή εκσκαφών και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια ενός σεισμού θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, για τον λόγο αυτό συστήνεται η διακοπή τους αυτήν την περίοδο.
Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας
Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες καθώς είναι εκατοντάδες οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στην περιοχή. «Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ακόμη ότι οι σεισμολόγοι, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν μπορούν να πουν, όπως άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός. «Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» επισήμανε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η σεισμική ακολουθία δεν συνδέεται με το ηφαίστειο του νησιού, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης. «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι» κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.
Τσελέντης: Το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια προσεισμική ακολουθία
Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σημειώνει:
Το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.
Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να ΜΗ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες ειδικούς γιατρούς κλπ.
Σε καμμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.
Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Από την άλλη υπάρχουν επίσημα πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5-5,5 Ρίχτερ που δεν θα επηρεάσουν το νησί! Τη νύχτα μόνο είχαμε 4,9. Δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των ρηγμάτων. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα…
Αποφάσισα από χθες να μην ακολουθήσω το γαϊτανάκι της μαϊντανοποίησης (παρά τα άπειρα καλέσματα που είχα από τα ΜΜΕ και τα ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν) αλλά δεν θέλω να βλέπω τον κάθε αναρμόδιο να εκφέρει προσωπικές απόψεις για το ένα λεπτό δημοσιότητας.
Υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς που θα έπρεπε να καλούνται με τους εκπροσώπους τους.
Στο διά ταύτα:
1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.
2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.
3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.
4. Όπως ανέφερα ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ για την περίπτωση τσουνάμι. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.
Φυσικά ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.
Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ένα έχω να πω. Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων.Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ!
Βίντεο από το Anadolu για τους σεισμούς από τις 28 Ιανουαρίου
Δείτε φωτογραφίες από την κατολίσθηση στη Σαντορίνη