Από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Αισιόδοξη μετά από αρκετό καιρό εμφανίστηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας πως σταδιακά μειώνεται ο δείκτης θετικότητας.
«Τα στοιχεία από τα τεστ δείχνουν ότι μειώνεται το ιικό φορτίο σε όλη τη χώρα», είπε η καθηγήτρια, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και με τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επανέρχεται στην κανονικότητα το ΕΣΥ, μιας και οι νοσηλείες μειώνονται.
Ωστόσ, η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τους νέους που δεν τηρούν τα μέτρα. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, το καλοκαίρι αναμένεται να κολλήσουν κορονοϊό αρκετοί νέοι πολίτες οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες τους.
«Η πανδημία δεν έχει λήξει», διεμήνυσε η καθηγήτρια, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Είπε επίσης ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, και σε άλλες αυξημένες αριθμός κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαινοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, συνεχίζει να μειώνεται, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα.
Επίσης καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.
Φάκελος self tests
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των self tests. «Η δράση αυτή είχε επιτυχία και γι’ αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες για Δημόσιο, εργαζόμενους στην εστίαση και τους νέους, με εξαίρεση τα άτομα που είναι εμβολιασμένα. Χθες συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών και τους ζητήσαμε να συνεχιστεί η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία το επόμενο δίμηνο προς τους συμπολίτες μας που προαναφέραμε».
Στην συνέχεια, ο υφυπουργός είπε πως αναμένεται η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πως ελπίζει να απαντήσουν θετικά, ενώ έριξε τα… βέλη του σε δύο Συλλόγους Φαρμακοποιών που εξέδωσαν σήμερα ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν θα συνεχίσουν την διάθεση των self tests, με τον υφυπουργό να μιλά για «ανόητες δικαιολογίες»!
Και είπε: «Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός Φαρμακευτικός σύλλογος αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των self tests, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να γίνει η διάθεση μέσω των σούπερ μάρκετ».
Μάλιστα είπε πως παρόμοιο σχέδιο έχει εκπονηθεί και για την Αττική αν δεν συμφωνήσουν οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν την διάθεση των self tests.
Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε».
Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 19 Ιουνίου θα λειτουργήσουν ξανά παιδότοποι, λούνα παρκ, υπηρεσίες spa αλλά και οι κλειστοί κινηματογράφοι με συγκεκριμένους κανόνες υγειονομικής προστασίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση και ως εκ τούτου αλλάζουν επίπεδο στον σχετικό χάρτη.
Οι νέοι κανόνες για τους τουρίστες
Αρχικά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τους νέους κανόνες εισόδου τουριστών στη χώρα. Όπως ανέφερε, στους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις «πράσινες» χώρες. Τα ανήλικα συνοδευόμενα τέκνα, ως 12 ετών, μπορούν να εισέρχονται χωρίς τη διενέργεια τεστ.
Για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες, τα ανήλικα ως 6 ετών μπορούν να εισέρχονται χωρίς τεστ.
Από τις τρίτες χώρες, η είσοδος θα επιτρέπεται σύμφωνα με τη σήμανση («πράσινη», «κόκκινη» κοκ.) της κάθε χώρας.
Για τις «πορτοκαλί» χώρες και τους πλήρως εμβολιασμένους, θα επιτρέπεται η είσοδος με pcr τεστ 72 ωρών πριν την αναχώρηση, ενώ για τις «κόκκινες» χώρες πέραν των υπολοίπων κανόνων θα παραμείνει η υποχρεωτική καραντίνα των επτά ημερών.
Δυο self test στους εργαζόμενους στον τουρισμό
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπογράμμισε πως σε ό,τι έχει να κάνει με εργαζόμενους στον τουρισμό οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με δυο self-test την εβδομάδα. Το ένα θα παρέχεται από την κυβέρνηση, ενώ το άλλο θα πρέπει να παρέχεται από την επιχείρηση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμα περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση και ως εκ τούτου αλλάζουν επίπεδο στον σχετικό χάρτη.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής
Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας υγείας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη ηθικά και συνταγματικά θέματα.
Κατά πληροφορίες, το πόρισμα που θα μελετηθεί διεξοδικά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη θα προτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και μένει να φανεί εάν κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί.
Οσον αφορά το μείζον ζήτημα των απολύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, καθώς θα προβλέπεται μόνο μετακίνηση από υπηρεσίες που είναι στην πρώτη γραμμή.