Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη πτώση 6,42%

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά βούλιαξε στη ζώνη των 890 μονάδων, ενόσω η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε σημαντικά το επενδυτικό κλίμα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε δραματικές απώλειες κατά 6,42% και κατακρημνίστηκε στις 888,31 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 61 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (949,22 μονάδες), στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 58 μονάδες (από 882,77 έως 940,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 160 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι ρευστοποιήσεις ήταν εκτεταμένες σε όλο το ταμπλό, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Δεκεμβρίου, «σβήνοντας» όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους. 

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες κατρακύλησαν από 8% έως 10%, ενώ σε επίπεδα άνω του 7% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development, Τιτάνα, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Αegean και Σαράντης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα blue chips τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις μικρότερες απώλειες να συναντώνται στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έχασε μόλις 1,3%, ως απόρροια των θετικών οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου. 

Sell off στις διεθνείς αγορές 

Η απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει τα χειρότερα δυνατά σενάρια, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προστρέχουν σε ασφαλέστερα καταφύγια, εγκαταλείποντας τις μετοχές και τα υπόλοιπα υψηλού ρίσκου assets.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί άνω του 4%, ενώ οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 προσεγγίζουν το 3,5%. Την ίδια ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει τουλάχιστον 800 μονάδες.    

Η εμπόλεμη σύρραξη, όπως είναι εύλογο, προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς το 40% των αναγκών σε αέριο καλύπτεται από τα ρωσικά αποθέματα, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα.  

Άλλωστε, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει άλμα κατά 32%, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι (103 δολάρια), για πρώτη φορά από το 2014, καθώς εκτινάσσεται κατά 6,5%. Κατά 5,6% αυξάνεται και η τιμή του αργό (97 δολάρια).   

Δείγμα της απουσίας διάθεσης για ρίσκο είναι το γεγονός ότι τα συμβόλαια χρυσού, παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων, εκτοξεύονται άνω του 1,5% και φθάνουν μία ανάσα από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.   

Βουτιά 9% στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς διολίσθησε κατά 8,88% και περιορίστηκε στις 659,20 μονάδες, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.   

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία κατρακύλησε στο -10,8% και το 1,02 ευρώ, ενώ από κοντά ακολούθησε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία μειώθηκε κατά 10,5% και το 1,41 ευρώ.   

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 7,5% και τερμάτισε στο 1,25 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, τέλος, βρέθηκε στο -7,4% και διαμορφώθηκε στα 3,40 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -7,41% 1,25 ευρώ   
  • Eurobank -10,80% 1,02 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -7,36% 3,40 ευρώ   
  • Πειραιώς -10,53% 1,41 ευρώ   

Βαριές απώλειες στο ταμπλό   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Viohalco εμφάνισε κάμψη άνω του 10%, ενώ η μετοχή της Σαράντης κατρακύλησε στο 12,8% και τα 6,8 ευρώ. Απώλειες άνω του 8% παρουσίασαν επίσης, οι μετοχές των Coca – Cola, Lamda Development και Aegean. 

Στη ζώνη άνω του 5% διαμορφώθηκε η πτώση και για τις μετοχές των Jumbo, Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΠΑΠ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Profile κατρακύλησε στο -11,4% και τα 6,08 ευρώ, ενώ σε επίπεδα άνω του 5% καθορίστηκε η κάμψη για τις μετοχές των Cenergy, Epsilon, Fourlis, Intrakat, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Entersoft, Iκτίνος, Intracom, Κρι – Κρι, Πλαστικά Θράκης και Τεχνικής Ολυμπιακής. 

Συνολικά, μόλις δύο μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 121 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ τέσσερις μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.  Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Πηγή: moneyreview.gr

Recommended For You

About the Author: efoni