Φωτιά στο Μάτι: Αποζημίωση 310.000 ευρώ για ψυχική οδύνη σε συγγενείς θύματος

Ακόμα ένα «ράπισμα» για τις ευθύνες των ιθυνόντων κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 με τα 104 θύματα στο Μάτι έρχεται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» μπαίνουν και οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα, πέρα από εκείνες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, με δεύτερη απόφαση του, δικαιώνει συγγενείς θύματος που πνίγηκε στη θάλασσα και τους επιδικάζει αποζημίωση 310.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης.

«Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι κομβική και πολύ σημαντική διότι πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αφορά θύμα, που πνίγηκε στη θάλασσα στην προσπάθειά του να σωθεί από τον όλεθρο της φωτιάς. Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες, όχι μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία, όπως οι προηγούμενες, αλλά, σύμφωνα με την απόφαση, και στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις τους, που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα» αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος Κωνσταντίνος Φούσσας και Δημήτρης Σκύδρας.

Στην αγωγή τους οι συγγενείς υποστήριζαν πως οι παραλείψεις των οργάνων του κράτους, η συγγενής τους είχε ως αποτέλεσμα τον «βασανιστικό και επίπονο θάνατο της συγγενούς τους, η οποία παρά την ηλικία της ήταν υγιής και αυτοεξυπηρετούνταν».

Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η συγγενής τους, στην προσπάθεια της να σωθεί από την φονική πυρκαγιά κατευθύνθηκε στη θάλασσα, όπου εκεί παρέμεινε αβοήθητη και πνίγηκε τελείως μόνη.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με 21 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς. Σήμερα στο δικαστήριο κατέθεσε ο Μιχάλης Αυγουλέας, αξιωματικός που υπηρετούσε την κρίσιμη ημέρα στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων. Και αυτός ο μάρτυρας με τη σειρά του είπε πως το κράτος ενημερώθηκε για την κατάσταση από σήμα από την Δανία.

Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Κάποιος από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του, ενημερώθηκε το δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από τον αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα» είπε ο μάρτυρας επιβεβαιώνοντας την κατάθεση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Σταύρου Μπάνου. Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Recommended For You

About the Author: efoni