Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή τους

Ανοίγει εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο Πέμπτη το Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων , όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως, ότι ακόμα κι αν οι δηλώσεις υποβληθούν τις επόμενες ημέρες, ο φόρος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο.

Επισημαίνεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023. Εφόσον κάποιος επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό αυτό πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου, κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Παράλληλα ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου αναφέρθηκε και στον ΕΝΦΙΑ και σημείωσε ότι φέτος θα είναι χαμηλότερος κατά 1 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 2018, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί που έχουν προστεθεί

Η ΑΑΔΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα τα βασικά έντυπα της φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) τα οποία έχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Νέοι κωδικοί έχουν προστεθεί για τους εργαζομένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία, ενώ για τις μισθώσεις θα πρέπει πλέον να συμπληρωθεί και ο αριθμός μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, οι νέοι κωδικοί του Ε1 είναι οι εξής:

* Κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζομένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

* Κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημίες από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής – αλλοδαπής.

* Κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

* Κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

* Κωδικοί 818-820-822: Αφορούν το πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

* Κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

* Κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτωμένου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

* Κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ.

* Κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

Recommended For You

About the Author: efoni