Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν διπλή δόση του φόρου χωρίς πρόστιμο

Λήγει σήμερα (στις 17:00) και η τελευταία παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όσοι το κάνουν μπορούν να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος, που αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το ίδιο ισχύει και για όσους υπέβαλαν φορολογική δήλωση από την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι, όταν έληξε η προηγουμένη προθεσμία. Δηλαδή για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μετά από την Πέμπτη 31, Αυγούστου δεν ισχύει το πρόστιμο Εκπρόθεσμης πληρωμής Φόρους εισοδήματος εφόσον γίνει μέχρι και σήμερα.

Απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει ότι η δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού έως τη σημερινή ημέρα ισχύει μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00 που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα.

Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτη και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

Oι καταβολές του φόρου από την 1η έως και την 4η Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή μέσω συστήματος πληρωμών IRIS.

Οι φορολογούμενοι για τους οποίους προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από οχτώ δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, με το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη
δήλωση.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες, Κυριακή, είχαν υποβληθεί 6.493.441 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με το φόρο που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 3,66 δισ. ευρώ.

Recommended For You

About the Author: efoni