Υπουργείο Εξωτερικών: Νέος γύρος διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου

«Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021», ανακοίνωσε πριν λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι δεν υπάρχουν προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις. Παντως η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή πως το μόνο θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, καθώς ο προηγούμενος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα. Σημειώνεται πως την προηγούμενη φορά δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, όπως είχε κάνει αναπάντεχα στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης στις 25 Ιανουαρίου, προσδίδοντάς τους τότε αυξημένο πολιτικό συμβολισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και αποτελεί άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

Κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Στόχος τους είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

 

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι Τούρκοι προκαλούσαν για άλλη μία φορά με υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

Recommended For You

About the Author: efoni