Τσερνόμπιλ: 35 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία

Σαν σήμερα στις 26 Απριλίου 1986 σημειώθηκε το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, το οποίο είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί.

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ έλαβε χώρα σαν σήμερα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του: ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους.

Τα Μέσα Ενημέρωσης αργότερα αναφέρθηκαν στο περιστατικό ως μια καταστροφή ευρείας κλίμακας, αναφερόμενα σε αυτό ως πυρηνικό ατύχημα και επίσης εκτίμησαν ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο Τσέρνομπιλ είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την τραγωδία παραμένουν άγνωστοι. Διαφαίνεται, όμως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε μία σειρά αλυσιδωτών παραγόντων, όπως τα ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας και προστασίας του αντιδραστήρα, καθώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί (ίσως και χωρίς σχετική εξουσιοδότηση) των ελλιπώς καταρτισμένων εργαζομένων.

Το μοιραίο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, ύστερα από διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και υπό το φόβο νέων πιθανών εκρήξεων στους πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες του.

Τώρα, η Ουκρανία ζητά ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που σήμερα περιβάλλεται από ερείπια και εγκαταλελειμμένα κτήρια να αναδειχθεί σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Πιστεύουμε ότι η καταχώριση του Τσερνόμπιλ στον κατάλογο της κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την μετατροπή αυτού του υπέροχου τόπου ως μοναδικού προορισμού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξαντρ Τκατσένκο.

«Η σημασία του Τσερνόμπιλ «απλώνεται» πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας… Δεν αφορά απλά μια εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων, αλλά και την ιστορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων», λέει στο Reuters.

Recommended For You

About the Author: efoni