Τσίπρας: Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση- «Με τα χρέη της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας»

Σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για τα εργασιακά, την οικονομία, τα δάνεια της ΝΔ, τα εθνικά θέματα, τη διαχείριση της πανδημίας και τη παιδεία, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι μέσω του εργασιακού νομοσχεδίου που έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, «ξεπληρώνει γραμμάτια» προς όσους τη στήριξαν προεκλογικά, εννοώντας της μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι τον φοβίζει η κατάσταση της οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση προχωράει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που δυσκολεύουν τη ζωή των εργαζόμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών, τονίζοντας ότι σημασία έχει «να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ως προς τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι με την κατάσταση στην οποία έχει φέρει το κόμμα του ο κ.Μητσοτάκης, όχι για πρωθυπουργός δεν κάνει, αλλά «ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας». Έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των εμβολιασμών, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούμε να συζητάμε για «προνόμια» των εμβολιασμένων όταν το 70% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο, λέγοντας πως πρέπει οι πολίτες να πειστούν για να εμβολιαστούν και όχι να καταφύγουμε σε λύσεις τύπου υποχρεωτικού εμβολιασμού, που μπορεί να προσκρούουν πάνω σε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

Όσον αγορά τα εθνικά θέματα με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, τόνισε ότι αν η Τουρκία πάρει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δεσμεύσεις επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο «Star»

Για Εργασιακό

 

«Με ρωτάτε αν υπάρχουν θετικά άρθρα; Ξέρετε την παροιμία που λέει “να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι”». Τα λίγα θετικά άρθρα στο εργασιακό είναι ο φερετζές για να καλύψει μια πολύ μεγάλη αμαρτία».

«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του πρόθυμου για τις βρώμικες δουλειές κ. Χατζηδάκη φέρνει την επιθυμία του ΣΕΒ – και του ΔΝΤ, κάτι που δεν κατάφεραν να το περάσουν μέσα στα μνημόνια. Επί 3 χρόνια στο μνημόνιο, διακαής πόθος όσων ήθελαν να ξηλώσουν εργασιακά κεκτημένα, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις -που εμείς τις επαναφέραμε-, τον κατώτατο μισθό που τον επαναφέραμε, αλλά το βασικό ήταν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης λέει πως είναι παρωχημένο το 8ωρο και το κάνει 10ωρο, με ίση αμοιβή. Και αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών. Και φέρνει προϋποθέσεις για να δουλεύει ο εργαζόμενος και Κυριακή, να γίνει λάστιχο».

«Αλήθεια, πώς θα λύσουμε το δημογραφικό; Όταν θα βάζουμε τα νέα ζευγάρια να δουλεύουν δεκάωρα και Κυριακές; πώς θα κάνουν οικογένεια, πώς θα στηριχθούν; Μας ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας ή τα κέρδη μονάχα κάποιων επιχειρηματιών»;

«Το εργασιακό είναι ένα γραμμάτιο σε όσους στήριξαν προεκλογικά τον κ. Μητσοτάκη.Δεσμευόμαστε όχι μόνο ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανατρέψει όσα περνάει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, αλλά θα έρθουμε να επεκτείνουμε την προστασία των εργαζομένων. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική εάν δεν στηρίξει την εργασία».

Για Οικονομία

«Με φοβίζει που η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο για τους εργαζόμενους και που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Το θέμα δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να δυστυχούν οι συμπολίτες μας»

«Αφήσαμε ως μαξιλάρι 37 δις στον κ. Μητσοτάκη για να κοιμάται ήσυχος, αλλιώς θα είχαμε χρεοκοπήσει. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Ωστόσο το κρίσιμο είναι αν θα υπάρξει έγκαιρη απορρόφηση και δεύτερον αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη ή θα δοθούν για άλλη μια φορά σε δέκα επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Αν η ανάπτυξη μετά από ύφεση 8,5% θα είναι συμπεριληπτική. Ο εργαζόμενος θα δει μείωση ή αύξηση μισθού; με το νέο νομοσχέδιο θα δει μείωση. Θα αφορά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που κινδυνεύει με λουκέτο; Αν θα αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο».

Για δάνεια κομμάτων

«Αν είχατε κάποιον ο οποίος γεννά όχι 30 εκατ. χρέη στην επιχείρησή του, αλλά 500.000, θα τον επιλέγατε για διαχειριστή της πολυκατοικίας σας; Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός του το 2016 και κάθε χρόνο φορτώνει τον Έλληνα φορολογούμενο με 30 εκατ. ευρώ, 128 εκατ. σε πέντε χρόνια. Κρύβεται γιατί δεν έχει επιχειρήματα».

«Ξέρετε άλλη επιχείρηση με χρέη 50.000 ευρώ, όχι 30 εκατ. το χρόνο, που να έχει ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα, που να μην απειλείται με λουκέτο»;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 9 εκατ. ευρώ, σήμερα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Δεν μπορεί εμείς να κάνουμε χρηστή διαχείριση και η ΝΔ να έχει καταγράφεται για το 2019 ως το κόμμα, που παρότι υπερχρεωμένο, έκανε την ακριβότερη διαφήμιση με βάση τα στοιχεία της Google στο διαδίκτυο».

Για Εθνικά

«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά. Ο κ.Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύεται το μομέντουμ, όπου η Τουρκία είναι οικονομικά στρυμωγμένη. Εγώ θα ζητούσα να πάμε για την στη Χάγη για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, έχοντας σαφείς “κόκκινες γραμμές”, με πρώτη και κύρια τον σεβασμό της συνθήκης της Λωζάνης. Αν η Τουρκία πάρει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ η Τουρκία χωρίς δεσμεύσεις επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα μόνο η Τουρκία θα κερδίζει, γιατί θα παριστάνει το καλό παιδί, χωρίς να δίνει τίποτα».

«Εάν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές θα έλεγαν παίζει η «Μακεδονία», τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι μία κατάκτηση. Ακόμα και το σήμα για το όνομα της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να είχε αλλάξει βάσει της Συμφωνίας αν η κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει. Ορθώς ο κ. Δένδιας διαμαρτυρήθηκε αλλά έπρεπε να έχει φροντίσει πιο έγκαιρα, διότι κατόπιν εορτής δεν έχει νόημα. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση δρα ενοχικά, εδώ δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά και άλλους βουλευτές».

Για Πανελλήνιες

«Τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μία αλλαγή που θέτει εμπόδια για 30.000 παιδιά, που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Μειώνει τους εισακτέους φέτος για να ευνοήσει ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν μια μεγάλη πελατεία. Ο κ.Μητσοτάκης δεν ήρθε να απαντήσει στη βουλή, παρότι ρώτησα 3 φορές για το θέμα αυτό, γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Μετά τις πανελλαδικές θα επιμείνω και θα αναγκάσω τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να απαντήσει».

«Αυτός που παίρνει 2,5 στις εξετάσεις, θα μπορεί να μπει σε ένα κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του, να πάρει ένα πτυχίο και με βάση όσα ψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο των ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές, πήγαν στο εξωτερικό. Δεν έχουν επίγνωση ούτε τι είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποτιμούν».

Για Πανδημία

«Αυτό που δεν αποτιμάται και δεν τίθεται καν στη δημόσια συζήτηση, είναι ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε σχεδόν 400 απώλειες και στη δεύτερη πάνω από 12.000, 31 φορές περισσότερες απώλειες. Και ότι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είχαμε θνητότητα γύρω στο 60%, ενώ ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 30-35%. Δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ του Αγρινίου που είχε 100% θνητότητα, άλλες έξι πόλεις της χώρας (Πύργο, Κέρκυρα, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα). Αυτό για όσους λένε ότι τα κάναμε όλα καλά».

Για Εμβολιασμούς

«Αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένοι. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για τα προνόμια του 30%. Με τόσο χαμηλά ποσοστά είναι άστοχο να ανοίγει αυτή η συζήτηση. Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει ότι θα μπει σε ένα μπαράκι ή ένα εστιατόριο. Οι μη εμβολιασμένοι ίσως να πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους με τεστ πριν μπουν σε δημόσιο χώρο».

«Προτιμώ να πείσουμε τους ανθρώπους για την ανάγκη εμβολιασμού παρά να τους εξαναγκάσουμε. Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για κάποιες ειδικές κατηγορίες και άλλο για το σύνολο του πληθυσμού. Φοβάμαι μία διαδικασία μιθριδατισμού, μην συνηθίσουμε σιγά σιγά σε στην «αναγκαιότητα» παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Άρα, ας αξιοποιηθεί η καμπάνια εκατομμυρίων που έδωσε η κυβέρνηση στα Μέσα, γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες; Όλοι οι πολιτικοί με εξαίρεση το Βελόπουλο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δίνουμε μάχη».

Για Προανακριτική

«Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις από τον κύριο Καλογρίτσα. Η προανακριτική είναι απόλυτο φιάσκο. Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως φάνηκε από την έκθεση της ΤτΕ για την πορεία των χρημάτων, που αφορά τη διαφορά δύο ιδιωτών. Ξέρετε άλλη κυβέρνηση που να επιχείρησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»;

Για Δημοσκοπήσεις

«Ο κ.Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές, γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική του θα παράξει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Με την πανδημία αναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, με τον πτωχευτικό, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα. Δέσμευσή μου ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θα βρισκόμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, να συσπειρώσουμε τους πολίτες, να αναδείξουμε την αλήθεια».

«Η καλύτερη δημοσκόπηση κάθε φορά είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μία εναλλακτική για τη χώρα. Χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».

Recommended For You

About the Author: efoni