Τρίτη δόση: Στις 4 Οκτωβρίου η απόφαση του ΕΜΑ

Τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο ΕΜΑ αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ευρείας οδηγίας, όχι όμως συγκεκριμένης σύστασης για το ποιες ηλικιακές ή ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να λάβουν αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ είχε ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου την αξιολόγηση του αιτήματος για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά του κορωνοϊού έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση στους πολίτες άνω των 16 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε δηλώσει τότε ότι θα πραγματοποιήσει ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων, με τα αποτελέσματα να αναμένονται «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Επίσης, όπως σημείωνε τότε σε ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ, αξιολογούνται τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου mRNA (Pfizer ή Moderna) σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως τόνισε ο ΕΜΑ, αν και -από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC)- δεν θεωρούν επείγουσα την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό, αξιολογείται η σχετική αίτηση για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την υποστήριξη περαιτέρω δόσεων, όπως απαιτείται.

Η παροχή συστάσεων για τον τρόπο εμβολιασμού παραμένει προνόμιο των αρμόδιων εθνικών φορέων σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. Ενώ ο EMA αξιολογεί τα δεδομένα, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση: Έξι μήνες μετά τη δεύτερη, χωρίς sms η ειδοποίηση

Στην έναρξη χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου στους υγειονομικούς και στα άτομα άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μόνο για όσους ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες και παράλληλα έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι δεν θα αποστέλλεται sms σε όσους πληρούν τις προυποθέσεις για εμβολιασμό με την τρίτη δόση αλλά θα ακολουθηθεί η κλασική διαδικασία με το κλείσιμο των ραντεβού με είσοδο στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή μέσω των φαρμακείων.

«H λίστα των δικαιούχων για τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται το 6μηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση», ανέφερε.

Με πληροφορίες από Reuters

Recommended For You

About the Author: efoni