Τρία εκ. ευρώ, σε Δήμους και Περιφέρειες, για αποκατάσταση ζημιών από περιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης της Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες και ακραία καιρικά φαινόμενα, χρηματοδοτούνται –με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα– δεκαέξι (16) Δήμοι, δύο (2) Περιφέρειες και μία (1) ΔΕΥΑ της χώρας, με το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται –στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψης και Αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού» (ΣΑΕ 055)– αφορούν επείγουσες εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές που προκλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2021 – Ιανουαρίου 2022, την υλοποίηση εργασιών για πρόληψη από φυσικές καταστροφές, καθώς και για εργασίες αποκατάστασης υποδομών και δικτύων άρδευσης και ύδρευσης.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • 400.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγείσες περιοχές μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, συμπεριλαμβανομένης και της Π.Ε. Εύβοιας. Ξεχωριστή χρηματοδότηση προβλέπεται για τους Δήμους Καρύστου και Ισταίας-Αιδηψού, με το ποσό των 150.000 ευρώ και 50.000 ευρώ, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα, τον Οκτώβριο 2021 και τον Ιανουάριο 2022.
  • 400.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του ποταμού της Μεσογγής στην Κέρκυρα, μετά την πλημμύρα της 14ης Οκτωβρίου 2021. Επιπροσθέτως, οι τρεις Δήμοι της Κέρκυρας επιχορηγούνται, ξεχωριστά, με το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ (300.000 ευρώ για τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας100.000 ευρώ για τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας100.000 ευρώ για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων), υλοποιώντας τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για πρόσθετη χρηματοδότηση, κατά την επίσκεψή του στο νησί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Προβλέπονται, επίσης, μεταξύ άλλων:

 

  • 200.000 ευρώ προς τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για έργα αποκατάστασης εξαιτίας των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. 

 

  • 150.000 ευρώ προς τον Δήμο Κισσάμου για έργα αποκατάστασης υδρευτικών δικτύων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή τον Ιανουάριο.
  • 150.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης στην Π.Ε. Ζακύνθου εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί τον Ιανουάριο.
  • Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 80.000 ευρώ προς τη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας για έργα αποκατάστασης υποδομών και την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«Το είπαμε, το κάναμε! Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και συνεχίζουμε, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, να στηρίζουμε οικονομικά τους Δήμους και τις Περιφέρειες –όπου αυτό απαιτείται– για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και την αποκατάσταση των υποδομών σε περιοχές που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνίες τους προηγούμενους μήνες, τα οποία εντείνονται δυστυχώς λόγω της κλιματικής κρίσης. Με αμεσότητα και συνέπεια –σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς– θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, όπως ακριβώς έχει αποδείξει ότι κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συντονισμένα, όλο αυτό το διάστημα».

 

Recommended For You

About the Author: efoni