Το 2025 έρχεται η νέα Ακτή Β’ Βούλας

Με ορίζοντα λειτουργίας το 2025 αναμένεται η ανανεωμένη Ακτή Β’ Βούλας από την Athens Beach Club Α.Ε., την εταιρεία που έχει αναλάβει τη μακροχρόνια παραχώρηση της έκτασης και την αναμόρφωσή της σε συνέχεια του διαγωνισμού του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Οι εργασίες στην έκταση έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα ωστόσο το εγχείρημα για την επένδυση που φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ αποδεικνύεται πολύπλοκο με δεδομένες και τις εκτεταμένες φθορές των κτισμάτων εντός της έκτασης. Την ίδια στιγμή, η Athens Beach Club A.E. που ιδρύθηκε το 2019 ως θυγατρική κατά 100% της ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε., των ομίλων Κωνσταντακόπουλου -Olayan βρίσκεται στη δεδομένη συγκυρία σε φάση αναδιοργάνωσης με την είσοδο νέων μετόχων, των ομίλων Ιntracom και Προκοπίου με ιδιοκτησίες σε κοντινή απόσταση. Στο πλαίσιο αυτό, με βάση σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της γνωστοποιήθηκε «το από 18.10.2023 συμφωνητικό μετόχων μεταξύ των εταιρειών Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ Α.Ε.), LITTI Enterprises Company Limited και INTRACOM Ventures Α.E. δυνάμει του οποίου η LITTI και η INTRACOM Ventures του ομίλου INTRACOM Holdings θα αποκτήσουν με την ΤΕ.ΜΕΣ., μοναδική μέτοχο επί του παρόντος της εταιρείας με την επωνυμία Athens Beach Club (ABC), τον κοινό έλεγχο της ABC.

Η ΤΕ.ΜΕΣ. είναι προεχόντως ξενοδοχειακή επιχείρηση ελεγχόμενη σε ποσοστό 75,25% περίπου από τους κ.κ. Αχιλλέα, Κωνσταντίνο και Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων τεσσάρων ξενοδοχείων 5 αστέρων στη Μεσσηνία.

Η Litti είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο με καταστατικό σκοπό την αγορά, απόκτηση, κατοχή και πώληση οποιασδήποτε φύσης μετοχών, μετοχικού κεφαλαίου, άλλων τίτλων ή άξιων και οποιαδήποτε κινητή ή ακίνητη περιουσία.

Η INTRACOM Ventures, μέλος του oμίλου INTRACOM HOLDINGS είναι εταιρεία με καταστατικό σκοπό μεταξύ άλλων τη συμμετοχή στο κεφάλαιο άλλων εταιρειών και επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής και με οποιονδήποτε σκοπό.

Η ABC είναι εταιρεία με καταστατικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τη μίσθωση ή υπομίσθωση ιδιωτικών, δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων συμπεριλαμβανομένων παραλιακών εκτάσεων και τμημάτων αιγιαλού και/η παραλίας προς τον σκοπό της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην υπομίσθωση των τριών τμημάτων (Ζώνες 1, 2 και 3) της έκτασης της Ακτής Β΄ Βούλας, όπου, όπως αναφέρεται σχετικά, «κεντρικός πυρήνας της ανάπτυξης είναι η ανάπλαση με όρους ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και με τρόπο που θα σέβεται τις ανάγκες και επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος στην ακτή, που θα απευθύνεται στους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις του πρώην Hilton επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας της «Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», που συνδέεται μετοχικά με την ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε. και τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Olayan. Επιπλέον, ως πρόσθετη παροχή, η Athens Beach Club αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει επ’ ωφέλειά του δήμου τις εργασίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της έκτασης που δεν αποτελούν αντικείμενο της υπομίσθωσης.».

Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις, η Ακτή Β’ Βούλας υπό τη νέα της μορφή, φιλοδοξεί να αποτελέσει «έναν νέο παραλιακό προορισμό, με υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, που θα προσθέσουν αξία στην καθημερινότητα των κατοίκων». Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή πισίνας που προορίζεται για δημοτική χρήση και θα καλύψει τις ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής.
Όπως επισημαίνεται από την ABC, το σχέδιο ανάπλασης ακολουθεί αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας, με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών που θα δώσουν μακροπρόθεσμα, περαιτέρω αξία στο έργο.

«Αυτές περιλαμβάνουν ενδεικτικά, αυξημένο ποσοστό πρασίνου κατά ~30%, καθώς και θέσεις ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής, στο πλαίσιο μιας ήπιας ανάπτυξης, με επίκεντρο πάντα τις ανάγκες και την ευημερία των κατοίκων. Οι αυστηροί όροι που ακολουθούνται αφορούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις των χώρων, ρυθμίσεις για τα ωράρια λειτουργίας, μέτρα για την εξάλειψη της ηχορύπανσης (π.χ. απαγόρευση κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, κ.ά.). Το σχέδιο ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα μιας αναλυτικής κι εμπεριστατωμένης μελέτης, για την οποία συνεργάστηκαν ομάδες αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, μελετητών, από 15 νέα, καινοτόμα αλλά και καταξιωμένα γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πάνω από 50 άτομα συνολικά. Ο κεντρικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει γίνει από τα γραφεία Athens Creative και PILA Studio και η φυτοτεχνική μελέτη από τους: Simon Rackham Landscape Architects». Διαχειριστής του συνολικού έργου της ανάπλασης εκ μέρους των τριών ιδιοκτητών είναι η Arbitrage Real Estate, με μεγάλη εμπειρία σε ξενοδοχειακά και αναπτυξιακά εμπορικά έργα.

Recommended For You

About the Author: efoni