Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Στην αναβίωση του εθίμου «Μάη-Θανάση», ξεχασμένου περίπου μισό αιώνα, προχωρά ο Δήμος Παιανίας κατά τον φετινό εορτασμό του Πολιούχου της πόλης, Αγίου Αθανασίου.

Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης αναφέρει:

Αγαπητές/οί μου συνδημότισσες/τες,

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών, μπορούμε επιτέλους να γιορτάσουμε τον πολιούχο μας Άγιο Αθανάσιο. Δυστυχώς, όμως, τόσο οι συνέπειες του COVID-19, όσο και οι οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της διεθνούς αστάθειας, μας υποχρεώνουν να είμαστε φειδωλοί.

Έτσι, λοιπόν, γιορτάζουμε τον Άγιο Αθανάσιο, με εκδηλώσεις και δράσεις με νόημα, χωρίς αλόγιστα κόστη, με σεβασμό στον δημότη και στις δύσκολες περιόδους που διάγουμε. Επιλέξαμε να ανοίξουμε ξανά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνοντας «βήμα» στους τοπικούς καλλιτέχνες, στους συλλόγους και στους φορείς του δήμου μας, αποδεικνύοντας έτσι πώς δεν υπολειπόμαστε σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μισό αιώνα, αναβιώνουμε τη γιορτή του «Μάη-Θανάση», επιλέγοντας το παλιό χωριό. Μια γιορτή ανοικτή, με τραγούδια, χορό και εδέσματα για όλους τους επισκέπτες. Το τετραήμερο πρόγραμμα του Αγίου Αθανασίου συνδυάζει το εκκλησιαστικό πνεύμα της πόλης μας, την αγάπη των ανθρώπων της για τον πολιτισμό και τη ζωντανή μας παράδοση, αποδεικνύοντας περίτρανα πώς «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ».

Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά, με υγεία, τύχη και ευημερία. Ας είναι αυτό το τετραήμερο το πρώτο από τα πολλά που θα γιορτάσουμε μαζί.

Χριστός Ανέστη!

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Πρόγραμμα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

• Κεντρική πλατεία Βασ. Κων/νου

07:00 – Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής και λιτανεία Ιεράς Εικόνας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ.κ. Νικολάου, Ιερός Καθεδρικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Παιανία.

19:30 – Παραδοσιακά Χορευτικά Σχήματα
Οι σύλλογοι «Θρακιωτών και φίλων Θράκης ΒΑ Αττικής», «Εξωραϊστικός –Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας», «Εξωραϊστικός –Επιμορφωτικός Σύλλογος Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», «Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γλυκών Νερών – Παιανίας ‘Η Γενοβέφα’», «Επιμορφωτικός Σύλλογος Ηπειρωτών Παιανίας» και το «Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας» παρουσιάζουν χορούς από όλη την Ελλάδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

• Πλατεία Πεδουλά Κύπρου

10:00 – 14:00 «Παιδικά Εργαστήρια & Μεγάλο Παιχνίδι»

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Παιανίας περιμένει μικρές και μικρούς εξερευνητές για ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού. Στην πλατεία Κύπρου θα βρίσκεται ο «στίβος περιπέτειας», όπως επίσης εργαστήρια στεφανιών, ζωγραφιών και κατασκευών για παιδιά.

• Κεντρική πλατεία Βασ. Κων/νου

21:30 «Όσα Αγαπήσαμε…»

Η Κατερίνα Αδάμ, μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών που τους πλαισιώνουν, παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με στόχο να μας θυμίσουν το παρελθόν που όλοι αγαπήσαμε και να μας δώσουν το δικό τους στίγμα για το μέλλον, μέσα από τραγούδια σταθμός του Έντεχνου-Λαικού Ελληνικού τραγουδιού. Συμμετέχουν: Κατερίνα Αδάμ (Φωνή), Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου (Φωνή), Γιώργος Βόλης (Βιολί, Λαούτο, Ηλεκτρική Κιθάρα), Μάριος Κυριακού (Μπουζούκι,Κιθάρα), Παύλος Τραγόπουλος (Πιάνο), Γιώργος Χούντας (Τύμπανα), Κωνσταντίνος Γιαννάκου (Ηλεκτρικό Μπάσο), Παναγιώτης Δάβαρης (Κιθάρα, Φωνή).

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΪΟΥ 2022

• Αγία Τριάδα Παιανίας

11:30 «Πρωτομαγιά στα πέριξ»

Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Αγίας Τριάδος, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει τα μουσικοχορευτικά σύνολά τους.

• Αργιθέα Παιανίας

13:00 «Γιορτή με τον Μίλτο Φίλο»

Στο πάρκο Αργιθέας ο μουσικός Μίλτος Φίλος μαζί με την ορχήστρα του υποδέχονται τον Μάιο. Ο Σύλλογος Αργιθέας περιμένει όλους τους κατοίκους να γιορτάσουν μαζί την Πρωτομαγιά με μουσική και εδέσματα.

• Πλατεία Πεδουλά Κύπρου

10:00 – 14:00 «Παιδικά Εργαστήρια & Μεγάλο Παιχνίδι»

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Παιανίας περιμένει μικρές και μικρούς εξερευνητές για ένα μεγάλο κυνήγι θησαυρού. Στην πλατεία Κύπρου θα βρίσκεται ο «στίβος περιπέτειας», όπως επίσης εργαστήρια στεφανιών, ζωγραφιών και κατασκευών για παιδιά.

19:30 Παιδική Θεατρική παράσταση «Η αξέχαστη Πρωτομαγιά του Καραγκιόζη»

Ο Άθως Δανέλλης με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του παρουσιάζει την υπέροχη κωμωδία: “Η αξέχαστη Πρωτομαγιά του Καραγκιόζη”. Ο Κύριος Ξηροτύρης ζητά βοήθεια από τον Χατζηαβάτη για να οργανώσει το μεγάλο Πρωτομαγιάτικο γλέντι. Ο Χατζηαβάτης βέβαια αποφασίζει να συνεργαστεί με τον Καραγκιόζη. Οι δυο αχώριστοι φίλοι καλούν και την γνωστή καραγκιοζοπαρέα και η γιορτή ξεκινά. Πώς θα τα καταφέρει ο Καραγκιόζης ανάμεσα σε τόσες λαχταριστές λιχουδιές, μεζέδες και γλυκά χωρίς να γίνουν όλα άνω-κάτω;

• Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου

19:00 Πανηγυρικός Εσπερινός εορτής πολιούχου Αγ. Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ.κ. Νικολάου, Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου Παιανίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΜΑΪΟΥ 2022

• Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου

07:00 – Όρθρος – Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Αθανασίου και λιτανεία Ιεράς Εικόνας, Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου Παιανίας.

• Πλατεία Οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη (παλιό χωριό)

14:00 – «Μάη-Θανάσης: Επιστροφή στις ρίζες»

Γιορτάζουμε τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο… όπως παλιά! Στην πλατεία οπλαρχηγού Γιάννη Ντάβαρη, ή αλλιώς «τη μικρή πλατεία», πέριξ του Ι.Ν. Γεννήσεως Χριστού (Παιανία) περιμένει τους κατοίκους, η αναβίωση του Λιοπεσιώτικου γλεντιού. Ο μουσικός Σπύρος Μπρέμπος με την ορχήστρα του θα συνοδεύουν μουσικά το παραδοσιακό γλέντι και το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Παιανίας θα συμμετάσχει με τοπικές ενδυμασίες στην αναβίωση του εθίμου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

• Πνευματικό Κέντρο Δήμου Παιανίας (Βασ. Φρειδερίκης 3, Παιανία)

Έκθεση Φωτογραφίας «Από το Αμπέλι στο Κρασί»

Ωράριο Λειτουργίας Έκθεσης:
Παρασκευή 29/4: 17:00 – 20:00
Σάββατο 30/4: 10:00 – 14:00
Κυριακή 1/5: 10:00-14:00

• Λύκειο των Ελληνίδων Παιανίας (Βασ. Σοφίας 14, Παιανία)

Εκθέσεις:
α) Λαογραφικού υλικού του Λ.Ε. Παιανίας
β) Παραδοσιακού Κοσμήματος από την κα. Γεωργία Βαγενά
γ) Ζωγραφικών έργων των μελών του τμήματος του καλλιτέχνη Γιάννη Δημητράκη

Ωράριο Λειτουργίας Εκθέσεων:
Παρασκευή 29/4: 12:00 -20:00
Σάββατο 30/4: 12:00 -20:00
Κυριακή 1/5: 12:00 -20:00
Δευτέρα 2/5: 11:00 – 17:00

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Πολιούχου Παιανίας Αγίου Αθανασίου

Recommended For You

About the Author: efoni