Τζανάκης: 600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Με ανησυχητικούς και διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τη στιγμή που το 50% και πλέον των νέων κρουσμάτων φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος κορονοϊού.

Η πορεία της παραλλαγής φαίνεται να έχει το ίδιο επιθετική τάση με αυτή του ρυθμούς αύξησης των ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες μετρήσεις από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού, που έκανε λόγο για υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας!

Την ίδια ώρα, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης προχώρησε σε μια “μαύρη” πρόβλεψη αναφορικά με το ποσοστό των ανθρώπων που θα νοσήσουν από κορονοϊό το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, “Σήμερα”, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης ανέφερε πως το 1/3 των ανεμβολίαστων πολιτών θα νοσήσει, ποσοστό που αφορά περίπου 400.000 με 600.000 ανθρώπους, ενώ βάσει του ρυθμού εβολιασμών αλλά και των μολύνσεων των τελευταίων ημερών, τα κρούσματα δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 4.500 κατά μέσο κινητό όρο μέχρι τον 15Αυγουστο. Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 200-300 μέχρι τα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. “Πρώτον, είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως το περνάνε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Δεύτερον, οι άνθρωποι που δίνουν διασωληνώσεις που είναι οι άνω των 50 ετών και κυρίως των 60 και των 70 είναι εμβολιασμένοι. Το 60% των ανθρώπων άνω των 55 ετών πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν πάμε δηλαδή στις κρίσιμες ηλικίες, στους άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75%. Συνεπώς, το έδαφος που έχει ο ιός να αλωνίσει είναι μικρότερος”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Recommended For You

About the Author: efoni