Τα μέτρα για την ανακούφιση της Οικονομίας

Νέα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο μετά και την απόφαση για νέο γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το μεσημέρι στις 12:00.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πακέτο θα είναι βασισμένο στους 4 άξονες, στους οποίους στηρίζονται και τα σημερινά μέτρα, αλλά θα στοχεύει στην επέκταση και τον εμπλουτισμό της στήριξης. Οι τέσσερις άξονες είναι οι ακόλουθοι:

  • Μέτρα στήριξης των εργαζομένων
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κυρίως μέσα της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Διευκόλυνση/ αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίων- Σε αυτό το πεδίο μάλιστα ενδεχομένως να υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ.

Αναθεωρείται το κόστος και η ύφεση 

Ο υπουργός αναθεώρησε ότι η αρχική αποτίμηση των 2,3 δισ. ευρώ για τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το περασμένο Σάββατο θα πρέπει να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα επάνω, καθώς και ότι η ύφεση του 2020 θα είναι τελικά βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Διαβεβαίωσε ωστόσο εκ νέου πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία ανέρχονται σε 37 δισ. ευρώ, αντέχουν κάθε απόφαση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο νέος προϋπολογισμός θα παρουσιαστεί σε περίπου δύο εβδομάδες.

Πέραν των μέτρων, πάντως, που θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, είναι σημαντική και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η εκταμίευση των κονδυλίων, αλλά και ενδεχομένως να ενισχυθούν τα εργαλεία που έχουν αποφασιστεί εάν η υγειονομική κρίση δεν αποκλιμακωθεί.

Recommended For You

About the Author: efoni