Τάσεις MRB: Τι δείχνουν για τον Δεκέμβριο του 2021 ως προς τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το KINAΛ

Διψήφιο παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις τάσεις της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο που ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,5%.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,1%, η Ελληνική Λύση 3,8%, το ΜεΡΑ25 2,7% ενώ στο 19,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει αυξήσει την δυναμική του κόμματος αντλώντας από την δεξαμενή ψηφοφόρων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μία σημαντική υπενθύμιση. Τόσο την περίοδο ανάδειξης του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Φώφης Γεννηματά ως αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των κομμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα έδειξαν αυξημένη δυναμική η οποία τελικά σταθεροποιήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος ως αποτέλεσμα του επιπέδου ανταπόκρισης ή μη στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος.

Η πρόθεση ψήφου

 

Στην αναγωγή προ της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό από 35,7% έως 40,7% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά από 23,7% έως 28,1% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστά από 11,1% έως 14,5%.

Η αναγωγή της προθεσης ψήφου

Στις τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο σε νίκη της ΝΔ πιστεύει το 51% (54,7% Ιουν. 2021) του εκλογικού σώματος, ενώ σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει το 20,1% (18,7% Ιουν. 2021).

Παράλληλα στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει τις εκλογές όποτε και εάν γίνουν» το 35,8% (39% Ιουν. 2021) δηλώνει ότι θα επιθυμούσε νίκη της ΝΔ και το 29,7% (31,1% Ιουν. 2021) θα επιθυμούσε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από της ανάλυση της συγκεκριμένης ερώτησης ως προς τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό στην κλίμακα Δεξιά / Αριστερά προκύπτει ότι τα δύο κόμματα αντλούν την δύναμή τους από τον φυσικό τους πολιτικό χώρο, η ΝΔ από τον χώρο της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς και ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντροαριστερά και Αριστερά ενώ διεκδικήσιμος είναι ο χώρος του κέντρου.

Η παράσταση νίκης

Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 41,1%, ο Αλέξης Τσίπρας 29,8% ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 24,4% των συμμετεχόντων.

Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Στο ερώτημα, δε, για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,4% ευνοϊκών απόψεων και 45% όχι ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,7% ευνοϊκές γνώμες και 50% όχι ευνοϊκές γνώμες ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30,4% ευνοϊκές γνώμες και μόλις 13,8% όχι ευνοϊκές γνώμες. Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 14,1% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 13,5% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 13,1%.

Η εικόνα των πολιτικών αρχηγών

Ως προς τους επιμέρους τομείς οι αξιολογήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ως εξής: Εξωτερική Πολιτική (41,5%), Ανάπτυξη (36,7%), Οικονομική Πολιτική (36%), Στήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων (35,2 %), Κοινωνική Πολιτική (31,2%), Στήριξη ευπαθών ομάδων 31,3%, Προσφυγικό και Μεταναστευτικό (32,9%), Διαφάνεια (29,9%)

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει τα παρακάτω ποσοστά θετικών αξιολογήσεων: Στήριξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων (35,8%), Στήριξη ευπαθών ομάδων 33,7%, Κοινωνική Πολιτική (30,9%), Διαφάνεια (26%), Εξωτερική Πολιτική (25,5%), Οικονομική Πολιτική (25,1%), Ανάπτυξη (22,8%), Προσφυγικό και Μεταναστευτικό (21,9%)

Ισχυρά στοιχεία του πρωθυπουργού είναι τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η διαχείριση της Οικονομίας και οι προοπτικές ανάπτυξης ενώ ισχυρά στοιχεία της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα είναι τα θέματα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Στήριξη των Ευπαθών Ομάδων και η Κοινωνική Πολιτική.

Αναλύοντας την δημοσκόπηση, ο Δημήτρης Μαύρος επισημαίνει ότι το κεντρικό αίτημα των ψηφοφόρων προς όλο το πολιτικό σύστημα είναι εκείνο της αποτελεσματικότητας.

Οι πολίτες, όπως λέει, ζητούν απ’ όλους ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων. Και ζητούν επίσης να εξαντληθούν οι ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Πέραν αυτού, ο Δημήτρης Μαύρος εντοπίζει τρία βασικά μηνύματα προς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μέσα από τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας.

*Το μήνυμα, όπως λέει, προς την Νέα Δημοκρατία είναι ότι οι πολίτες «περιμένουν να κάνει περισσότερα». Η αποτελεσματικότητα, άλλωστε, προκύπτει ως βασικό ζητούμενο από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

*Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες ζητούν καθαρή και πειστική πρόταση στον τομέα της ανάπτυξης. «Εάν δεν με πείσεις, μπορεί να πάω και δίπλα», είναι το μήνυμα όπως λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της MRB.

*Για το ΚΙΝΑΛ, και τον νέο πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη, το μήνυμα είναι μήνυμα προσδοκιών – οι πολίτες του δίνουν μεγάλο χώρο και τον καλούν να μην διαψεύσει τις προσδοκίες τους. «Εάν ήμουν στην θέση του, τα βράδια θα ίδρωνα», λέει ο Δημήτρης Μαύρος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB αποκωδικοποιώντας επίσης την άνοδο του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, σημειώνει πως το Κίνημα Αλλαγής εισπράττει ένα ποσοστό 4% από τους ψηφοφόρους του 2019 του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα 2% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ – δηλαδή, οι εισροές από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιες εκείνων που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία.

Recommended For You

About the Author: efoni