Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Συμφωνία για «τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ενέκριναν το κείμενο συμπερασμάτων για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Βάσει του κειμένου συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα Πέμπτη για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους του. Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni