Γεροβασίλη: Ζητά έκτακτη σύγκληση των οργάνων του κόμματος

Ο «χορός» των αντιδράσεων για το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε με ανάρτηση που έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε να συγκληθούν εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.

Η βουλευτής εξέφρασε «μεγάλη έκπληξη» για την πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος να ζητήσει τη γνώμη των μελών για θέματα που αφορούν στη δομή, την ονομασία, το λογότυπο και την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος», επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Θα περίμενα, επομένως, από τον πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω», συμπλήρωσε.

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί de facto σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε η Όλγα

Απάντηση Παππά σε Κασσελάκη: Το καταστατικό μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο έως τον τελευταίο

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αφήνει αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει με το ερωτηματολόγιο, παρά τις αντιδράσεις

«Οι αλλαγές του καταστατικού στο συνέδριο το 2022 επιτρέπουν και υποβάλλουν τη συμμετοχή των μελών στη λήψη αποφάσεων. Για αυτό άλλωστε και η ηγεσία μας και η κεντρική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τη βάση» απαντά ο Νίκος Παππάς στον Στέφανο Κασσελάκη, με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Αυτό προβλέπει το καταστατικό, το οποίο μας δεσμεύει όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», ξεκαθαρίζει με δήλωσή του, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε γραμμή Γεροβασίλη η Νοτοπούλου – “O ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σε πολιτικό κενό”

Θέση στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει πήρε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου στηρίζοντας εμμέσως τις θέσεις που εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων, τονίζει ότι το συνέδριο αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος, ενώ τονίζει ότι καμία διαδικασία όσο σοβαρά θέματα και έαν εισάγει δεν μπορεί να το υποκαταστήσει. «Το καταστατικό ενός κόμματος είναι και το σύνταγμα του», αναφέρει η κ. Νοτοπούλου.

Πάνος Ρήγας: Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση

Ο Πάνος Ρήγας, που στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, επίσης αντέδρασε για το ερωτηματολόγιο.

Ένα ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα «δεν συμβάλλει στη συλλογική μάχη που έχουμε να δώσει», υπογράμμισε και τόνισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος «οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία» για συνεννόηση.

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Πάνος Ρήγας.

«Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε. Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση», υπογράμμισε.

Σπίρτζης: «Απαράδεκτο, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά»

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ερωτηματολόγιο και κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να «προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

Αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε αν θα πάει στο συνέδριο του κόμματος. «Αν γίνει, θα πάω», απάντησε με νόημα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε ότι πολλά από τα ζητήματα που θέτει το ερωτηματολόγιο έχουν λυθεί και σημείωσε ότι «μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι τον ενοχλεί ιδιαίτερα η ερώτηση «τι επιθυμείτε να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Το θεωρώ απαράδεκτο να μην έχει καταθέσει ο πρόεδρος τις θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα στα όργανα του κόμματος. Θεωρώ απαράδεκτο να βγάζει ένα ερωτηματολόγιο. Εδώ δεν κάνουμε μετρήσεις. Είμαστε ένα συντεταγμένο κόμμα με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα κόμμα το οποίο δεν έκανε συνέδριο όταν είχε μια στρατηγική ήττα και παραιτήθηκε ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας και πήγε σε μια πολιτική διαδικασία για να εκλέξει πρόεδρο. Επομένως, οφείλουμε να δούμε τι δεν έχει πάει καλά επιτέλους. Τι θέσεις πρέπει να αλλάξουμε » δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι συμφωνεί με την Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε στο κόμμα, κάτι δεν πάει καλά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Σπίρτζης, πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές, «αλλά όχι στην κατεύθυνση του ερωτηματολογίου, στην κατεύθυνση να ανακτήσει τη σοβαρότητα που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες και να ανακτήσει και την αξιοπιστία του».

Ερωτηθείς τι επιδιώκει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό που επιδιώκει είναι να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για το οργανωτικό χάος που έχει προκληθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και για την κατάρρευση που παρατηρούμε».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι σοβαρό να εισηγείται κάτι, να το υιοθετούν τα όργανα και να το ακυρώνει μία εβδομάδα πριν το συνέδριο», επεσήμανε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και υπογράμμισε ότι έπειτα από αυτή την πρωτοβουλία ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να συγκαλέσει ο ίδιος την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή. Γεροβασίλη.

Η απάντηση Κασσελάκη στις αντιδράσεις

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε μέσω social media, επιμένοντας στο ερωτηματολόγιο.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο πρόεδρος και τα όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», έγραψε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι από το 2019 ο προοδευτικός κόσμος «μας φωνάζει “αλλάξτε τα όλα”».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ξανά τα μέλη του κόμματος να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο και πρόσθεσε: «Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Τζάκρη: Δεν χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων

Ανάρτηση για τις αντιδράσεις έκανε και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έκανε αναφορά σε «φιλοδοξίες αρχηγίσκων» και τόνισε ότι «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις».

«Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες από την εντολή των πολλών κι απλών στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 “Άλλαξέ τα όλα!”», έγραψε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων», συμπλήρωσε και κατέληξε κάνοντας έκκληση:

«Ας μην εμποδίζουμε τη συζήτηση να μπει στην ουσία. Δεν υπάρχουν βλάσφημα ερωτήματα που εξαιρούνται. Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».