Συνομιλία του προέδρου Νιινίστο με τον Πούτιν – «Θέλουμε μεγιστοποιήσουμε την ασφάλειά μας μέσω του ΝΑΤΟ»

Επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Φινλανδός ομόλογός του, Σαούλι Νιινίστο, κατά την οποία, όπως αναφέρει το Ελσίνκι, τον ενημέρωσε για την πρόθεση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Νιινίστο έκανε λόγο για μια «άμεση και ευθεία συζήτηση, χωρίς εντάσεις, η αποφυγή των οποίων θεωρήθηκε πολύ σημαντική. Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της φινλανδικής πλευράς.

Σε ανακοίνωση του Ελσίνκι, μεταξύ άλλων, τονίζεται πως ο Φινλανδός πρόεδρος διεμήνυσε στον Πούτιν πως «οι κινήσεις της Ρωσίας το 2021, με στόχο να αποτρέψουν πιθανή ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά και η εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας». Ο πρόεδρος Νιινίστο ανακοίνωσε ότι το Ελσίνκι θα αποφασίσει για την ένταξη του τις επόμενες ημέρες.

 

Όπως αναφέρεται, ο ίδιος «είπε στον Πούτιν ότι ήδη από το 2012, κατά την πρώτη τους συνάντηση, του είχε διαμηνύσει ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος κοιτάζει προς την μεγιστοποίηση της ασφάλειας του. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει την ασφάλεια της και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Στο μέλλον, το Ελσίνκι επιθυμεί να διευθετήσει τα πρακτικά ζητήματα που εγείρουν οι Ρώσοι γείτονές του, με έναν ορθό και επαγγελματικό τρόπο».

Τέλος, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο Φινλανδός πρόεδρος επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Recommended For You

About the Author: efoni