Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού

Ενόψει της λήξης της αντιπυρικής περιόδου αλλά και του επερχόμενου χειμώνα συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού προκειμένου να γίνει απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου και προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του χειμερινής περιόδου 2021-2022.

Στη συνεδρίαση, εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Γαλάνης ενώ παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Τοπικής Οικονομίας & Εμπορίου, Κωνσταντίνος Γκίκας, Διοικητικών και Οικονομικών θεμάτων, Χρήστος Γκίνης, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Τουρισμού, Γιάννης Κυριακόπουλος, Δ/νσης Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων, Βασίλης Μπούτσης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Χρήστος Ράπτης, η πρόεδρος της Κοινότητας Αναβύσσου, Όλγα Κετέογλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Π. Φώκαιας, Νάσος Παπουτσής, καθώς και η εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Τάνια Γαλανοπούλου.
Επιπροσθέτως παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και συγκεκριμένα ο διευθυντής του Πυροσβεστικού Σώματος Ανατ. Αττικής, Αναστάσιος Βασιλείου, ο διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου, Νικόλαος Κούτρας, ο αναπληρωτής διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, Δημήτριος Τζαμαλής, ο Διοικητής Α’ Λιμενικού Τμ. Π. Φώκαιας, Ίλτσιος Φιλοκτήμων και ο διευθυντής ΑΤ Σαρωνικού, Ευάγγελος Γιδόπουλος. Επίσης, από το δασαρχείο Λαυρίου παρέστη ο Χρήστος Αντωνέλλης, από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας
Αττικής η Σωτηρία Μπαϊμπού, από τους Προσκόπους Σαρωνικού οι Μιρέλλα Πολίδου και Χρήστος Γερασιμίδης, ενώ παρόντες ήταν εθελοντές και στελέχη της πολιτικής προστασίας.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία για τον δήμο Σαρωνικού κύλησε ομαλά, ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως δε τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπο Γαλάνη, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του δήμου μας για την αντιπυρική περίοδο 2021, προχωρήσαμε στις ακόλουθες ενέργειες – δράσεις:
1. Στελεχώσαμε την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με 16 άτομα με συμβάσεις 4μηνης διάρκειας, οι οποίοι έκαναν περιφρούρηση όλο το 24ωρο και αντιμετώπισαν με επιτυχία πολλές μικρές εστίες πυρκαγιάς εν τη γενέσει τους.
2. Προβήκαμε σε συντήρηση όλων των οχημάτων του Δήμου που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας (πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων).
3. Προβήκαμε σε αποψιλώσεις στα πρανή των κεντρικών οδών και κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας.
4. Εκδώσαμε ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των πόλεων και των οικισμών του δήμου καθώς και εντός ζώνης 100 μέτρων περιμετρικά αυτών για την υποχρέωσή τους να προβούν στον άμεσο καθαρισμό και την κοπή χόρτων σε αυτούς όσες φορές χρειαστεί κατά την αντιπυρική περίοδο και κυρίως στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται πλησίον δάσους, δασυλλίων κλπ.
5. Αντιμετωπίσαμε στην αρχή του καλοκαιριού την φωτιά ανατολικά του οικισμού ΑΤΕ, η οποία έκαψε μια σημαντική θαμνώδη έκταση.
6. Αντιμετωπίσαμε σχεδόν καθημερινά όλη την καλοκαιρινή περίοδο εκατοντάδες περιστατικά, όπου η ετοιμότητα των στελεχών μας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία απέτρεψαν της εξάπλωσή τους.
7. Συνδράμαμε στο έργο της Πυροσβεστικής όπου μας ζητήθηκε σε συμβάντα πυρκαγιών με κυριότερο την πυρκαγιά στη Συντερίνα του Δήμου Λαυρεωτικής (στις 16-8-2021)».

Επιπλέον, ο κος. Φιλίππου σημείωσε ότι «με δεδομένα τα έντονα -ακραία πολλές φορές- καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη όσο ποτέ η δρομολόγηση έργων και εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας με στόχο την αποτροπή εμφάνισης πλημμυρών και τη μείωση των συνεπειών αυτών, αλλά και η λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας για την εξασφάλιση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους».

Αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία του δήμου σημείωσε ότι για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχουν δρομολογηθεί τα ακόλουθα έργα:

1. Για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών του δήμου: υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, πραγματοποιούνται προστατευτικά έργα που αποβλέπουν στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων, πραγματοποιούνται έργα αντιμετώπισης διάβρωσης των εδαφών, κυρίως σε εκτάσεις που η φυσική τους βλάστηση έχει καταστραφεί από πυρκαγιές, για παράδειγμα στις πληγείσες περιοχές από την περσινή πυρκαγιά (9-9-2020).
2. Έχει ήδη δρομολογηθεί – όπως και πέρσι – η προμήθεια αλατιού για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από χιονοπτώσεις.
3. Ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και διαρκή συνεργασία με όλες αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Τροχαία, Αστυνομία, ΓΓΠΠ κλπ) για την αντιμετώπιση όλων των συμβάντων και με την πολύτιμη συνδρομή και των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον δήμο Σαρωνικού, πραγματοποιείται κάθε δυνατή παρέμβαση – δράση για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που προκύπτει.

Στην εισήγησή του και σε συνέχεια όσων είπε ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος  Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπος Γαλάνης, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την άψογη συνεργασία, ιδιαίτερα δε τους εθελοντές οι οποίοι, όπως τόνισε, «έδωσαν και αυτό το καλοκαίρι τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν το δάσος. Έχουμε στη διάθεσή μας 200 εθελοντές οι οποίοι κάθε χρονιά βοηθούν να διατηρήσουμε τα δάση μας ζωντανά. Βεβαίως το ότι έχουμε 200 εθελοντές δεν σημαίνει ότι έχουμε 200 πυροσβέστες. Το δάσος χρειάζεται διαχείριση, καθαρισμούς, αντιπυρικές ζώνες και οι δήμοι χρειάζονται κονδύλια προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτές τις εργασίες. Οι εθελοντές βοηθούν κυρίως στην πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς και τους ευχαριστούμε για την σημαντική συμβολή τους στο πεδίο».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στα πεπραγμένα της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού ο κος. Γαλάνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Φέτος πραγματοποιήσαμε χαρτογράφηση, συντήρηση και αντικατάσταση των πυροσβεστικών κρουνών, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, επικαιροποιήσαμε τα Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (για δασικές πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα, σεισμό κ.λπ) και διανοίξαμε αγροτικούς δρόμους στις δημοτικές μας κοινότητες για τη διευκόλυνση εκκένωσης περιοχών. Επίσης, συνδράμαμε στο έργο της Πυροσβεστικής σε συμβάντα πυρκαγιών με κυριότερο την πυρκαγιά στη Συντερίνα του Δήμου Λαυρεωτικής (στις 16-8-2021), αλλά και στην μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, ώστε να αντιμετωπιστούν χωρίς να κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή.
Ο κος. Γαλάνης αναφέρθηκε εκτενώς και στις προετοιμασίες που πραγματοποιούνται ενόψει της χειμερινής περιόδου. Είπε ειδικότερα: «Για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών του δήμου πραγματοποιούνται έλεγχοι λειτουργίας και εάν συντρέχουν λόγοι, εργασίες συντήρησης των υφισταμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και παράλληλα έχουν
προγραμματιστεί και υλοποιούνται εργασίες καθαρισμού φρεατίων σε όλες τις κοινότητες του δήμου. Ενόψει χειμερινής περιόδου προετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: θα γίνει έγκαιρη προμήθεια αλατιού, ήδη υπάρχει εργολαβία καθαρισμού των φρεατίων και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την τοποθέτηση σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου προειδοποιητικών πινακίδων σήμανσης που αφορούν ιρλανδικές διαβάσεις».
Η συνεδρίαση έληξε με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων που ευχαρίστησαν τον δήμο Σαρωνικού για τη συνεργασία και ευχήθηκαν να συνεχιστεί και κατά την χειμερινή περίοδο.

Recommended For You

About the Author: efoni