Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ιαπωνία για τσουνάμι από την έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα

Συναγερμός έχει σημάνει και στις ΗΠΑ μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα, καθώς οι Αρχές αναμένουν να χτυπήσουν τις δυτικές ακτές τσουνάμι!

Σύμφωνα με το CNN, οι Αρχές έχουν εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι στις περιοχές από την Καλιφόρνια έως και την Αλάσκα, ενώ ο Καναδάς έχει εκδώσει για την Βρετανική Κολούμπια.

Μάλιστα, τα πρώτα μεγάλα κύματα έφτασαν πριν λίγες ώρες στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον συντονιστή του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, Dave Snider.

Προειδοποίηση για τσουνάμι έχει εκδοθεί και στην Ιαπωνία, όπου τα κύματα αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα τρία μέτρα, με τις Αρχές να έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλιακές πόλεις και να μετακινηθούν σε υψηλότερα εδάφη της ενδοχώρας.

Και η Χιλή σε επιφυλακή

Το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Χιλής (Onemi) προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα ενός «μικρού τσουνάμι» στο νησί του Πάσχα και σε άλλα αρχιπελάγη της Χιλής μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα.

«Προληπτικά, στο αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες, τα νησιά Σαν Φελίξ, το νησί του Πάσχα και τη Χιλιανή Ανταρκτική ζητείται από τους κατοίκους, λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές όπου μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι», δήλωσε το Onemi σε ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι των νησιών Τόνγκα κατέφυγαν σε περιοχές που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο σήμερα, ενώ ένα τσουνάμι σχεδόν 1,2 μέτρου σημειώθηκε από νέα έκρηξη που ακούστηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χα’απάι.

Η έκρηξη διήρκησε οκτώ λεπτά και ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε «σαν μια μακρινή βροντή» στα νησιά Φίτζι, σε απόσταση 800 και πλέον χιλιομέτρων από εκεί, δήλωσαν οι αρχές των Φίτζι.

Recommended For You

About the Author: efoni