Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: 4.500 ψήφισαν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή

Η εκλογή πολλών νέων στελεχών από τις νεότερες γενιές, κάτω από 40 ετών, αναμένεται από τις κάλπες -για την ανάδειξη της 300μελούς νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- που έκλεισαν αργά το απόγευμα.

Για τη νέα Κεντρική Επιτροπή ψήφισαν 4.500 Σύνεδροι που προσέρχονταν από τις 9 το πρωί στις κάλπες του Τάε Κβον Ντο για να «σταυρώσουν» τους εκλεκτούς και τις εκλεκτές από τους 464 υποψηφίους στη λίστα. Σκληρή μάχη για την πρώτη 20άδα της Κεντρικής Επιτροπής έδωσαν πολλοί «προεδρικοί» και στενοί συνεργάτες του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη των άλλων τάσεων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι τελικώς 464 και ότι η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 301 μέλη (άλλαξε η πρόβλεψη στο καταστατικό χθες το βράδυ) κατεβάζει την ένταση της αναμέτρησης, αφού θα εκλεγούν τα 2/3 από τη συνολική λίστα. Στην Κεντρική Επιτροπή δικαίωμα συμμετοχής έχουν -χωρίς εκλογή- οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι πρώην πρόεδροι, εκπρόσωποι τριτοβάθμιων σωματείων κα.

Τα «προγνωστικά» λένε – η καταμέτρηση είναι στην αρχή- ότι η προεδρική πλευρά θα έχει άνετη επικράτηση, δεν αποκλείεται να εκλέξει γύρω στα 200 (ίσως και περισσότερα στελέχη) και την πρωτιά θα εξασφαλίσει πιθανότατα ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος θα προταθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη στη συνέχεια για τη θέση του Γραμματέα του κόμματος.

Τα ίδια προγνωστικά αναφέρουν ότι ψηλά στη λίστα εκλογής θα είναι ο Στέφανος Ξεκαλάκης (στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη και πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ), η Μάρα Κουκουδάκη (στο στενό επιτελείο του προέδρου), ο Δημήτρης Μάντζος και η Αναστασία Σιμητροπούλου (εκπρόσωποι Τύπου), η Ελένη Αναστασίου (διευθύντρια του γραφείου του), ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Παναγιώτης Βλάχος, ο «ψηφιακός», Γιώργος Καραμανώλης και άλλα στελέχη από την περιφέρεια.

Ισχυρό ποσοστό λέγεται ότι εξασφαλίζει ο απερχόμενος Γραμματέας και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Χριστοδουλάκης, που έχει την στήριξη παπανδρεϊκών και γεννηματικών από το σώμα του Συνεδρίου. Η ομάδα αυτή λέγεται ότι θα εκλέξει περίπου 50 μέλη στην ΚΕ. Ο Παύλος Χρηστίδης υποστηρίζεται και από ανδρουλακικούς- που σημαίνει ότι εξασφαλίζει άνετη εκλογή και «ψηλά».

Ανδρουλάκης: Πρέπει να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε

Μήνυμα για την επόμενη ημέρα του κόμματος μετά την ολοκλήρωση του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έστειλε με τη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του κόμματος, απηύθυνε κάλεσμα από το βήμα σε όλα τα στελέχη του κόμματος, αλλά και σε όσα έφυγαν από το κόμμα λόγω λανθασμένων συμπεριφορών ή πολιτικών να επιστρέψουν. «Έκλεισε» όμως την πόρτα στα στελέχη που όπως είπε, «σε όσους εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για μια καρέκλα και με πυξίδα την εξουσιομανία, χτυπώντας το ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν θα έχουν καμία θέση στο κόμμα».

Δευτερολογία στο 3ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας που αποτελείται από ενότητα, αυτόνομη πολιτική και ήθος. Υπογράμμισε ότι χτίζεται νέα σχέση με τους πολίτες, ενώ φάνηκε σίγουρος για την νίκη στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν. Ευχαρίστησε τους πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο αλλά και αυτές που έγιναν πριν από λίγες ημέρες. Είπε πως ήταν μια έκπληξη η συμμετοχή των πολιτών και κάτι που δεν αναμενόταν έναν χρόνο πριν και αυτό ακριβώς δίνει μια νέα ώθηση και δυναμική στο κόμμα.

«Είμαστε στην απέναντι όχθη από αυτούς που μας καλούν σε προοδευτικά μέτωπα, αλλά όταν κέρδισαν το 2015, έλεγαν ότι κέρδισαν την κυβέρνηση, δείχνοντας ποια είναι η θέση τους η αξιακή και ποιος ο σεβασμός του στο κράτος και στην διάκριση των εξουσιών. Είμαστε μακριά από αυτή την κουλτούρα», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, «είμαστε απέναντι από όσους μας καλούν σε μέτωπα λογικής όταν στηρίζουν την κομματική ηγεμονία και το το κομματικό ρουσφέτι και οι πελατειακές σχέσεις».

Είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «ο ελιτισμός και ο λαϊκισμός» οι οποίοι περιφρονούν τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Εμείς όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, είμαστε απέναντι στη συντήρηση, στα κατεστημένα αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα που κρατούν πίσω την χώρα. Εμείς όπως είπε η πυξίδα μας είναι δύο λέξεις η ευημερία και η αξιοπρέπεια για την νέα γενιά. Πρέπει να δοθεί ελπίδα στη νέα γενιά αλλά και χώρος.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» και κάλεσε όλους να είναι μια γροθιά για την μεγάλη νίκη και την νέα πορεία του κόμματος προς τη νίκη. Είπε επιπλέον ότι ξεκινά ο καθημερινός αγώνας σε κάθε γειτονιά και χωριό της χώρας να πείσουν τους πολίτες για την νέα ευκαιρία που δίνεται στο κόμμα και να κάνουν περήφανο κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Recommended For You

About the Author: efoni