Συμμετοχή του 2ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος στο πρόγραμμα «N.E.W.S.» του e-Τwinning

Το e-Twinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση e-Twinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «N.E.W.S.» είναι ένα έργο e-Τwinning στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 37 εκπαιδευτικοί. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αριάδνης Σωτηριάδου (Ε1), Δήμητρας Κοντογιώργη (Ε2) και οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος με την εκπαιδευτικό Άντζελα Φλώρου:
• Παρουσίασαν μέσα από την πλατφόρμα του e-twinning τη χώρα μας, μια τοπική εφημερίδα (σ.σ. τον ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) καθώς και τη συνάντησή τους με μια/έναν δημοσιογράφο.
• Δημιούργησαν από κοινού με τα υπόλοιπα σχολεία ένα διεθνές περιοδικό online, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Madmagz, ένα εργαλείο που επιτρέπει τη συνεργασία. Από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο και κάθε μήνα  γράφουν ένα ή δυο άρθρα στα αγγλικά με θέματα που αφορούν την πόλη μας ή τη χώρα μας.
• Τον Μάιο οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων θα διαβάσουν δυνατά τα καλύτερα άρθρα, κάθε σχολείο στη δική τους γλώσσα, θα κάνουν ένα βίντεο αυτής της ανάγνωσης και θα τα συλλέξουν σε ένα e-book.
• Τέλος τα μεταφρασμένα άρθρα θα δημοσιευτούν στην τοπική εφημερίδα της πόλης κάθε εταίρου.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις οι μαθητές βελτιώνουν τις γλωσσικές τους ικανότητες- τις δεξιότητες ITC και μαθαίνουν να συνεργάζονται ως ομάδα με σκοπό τη συγγραφή ενός άρθρου. Παράλληλα  ανακαλύπτουν πώς εργάζεται ένας δημοσιογράφος, πώς γράφουν ένα άρθρο και παίρνουν χρήσιμες πληροφορίες από τα άρθρα των συνεργαζόμενων σχολείων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς μόνο όφελος αποτελεί για τους μαθητές.  H δράση παροτρύνει τους μαθητές διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το e-Twinning γενικά βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία καθώς ως δραστηριότητα προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση.

Recommended For You

About the Author: efoni