Στο τραπέζι το «λουκέτο» σε όλους τους συνδέσμους οπαδών

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το τεράστιο – κι εδώ και δεκαετίες – άλυτο πρόβλημα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα. Τα τελευταία 24ωρα κατ’ εντολήν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπάρχει έντονη κινητικότητα τόσο στους δικαστικούς όσο και στους αστυνομικούς κύκλους. Ήδη με εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ζαχαρία Κοκκινάκη, έγινε σαφές προς όλους τους εισαγγελείς πρωτοδικών της χώρας ότι θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των συνδέσμων που δεν τηρούν τους νόμους και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα, ο αθλητικός εισαγγελέας, Κώστας Σπυρόπουλος, ζήτησε ενδελεχή έρευνα και σε συνδέσμους των Αθηνών έτσι ώστε να διαπιστωθεί πιθανή συσχέτιση μελών τους με περιστατικά αθλητικής και οπαδικής βίας.

Οι έρευνες σε τέσσερις συνδέσμους, μεγάλων ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που στεγάζονται στο λεκανοπέδιο στο κέντρο της πρωτεύουσας, το Περιστέρι, τους Αγίους Αναργύρους και το Ίλιον, ανέδειξαν τα «οπλοστάσια» που κρύβονταν στις λέσχες φιλάθλων.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό να σφίξει ακόμα περισσότερα ο κλοιός για τους συνδέσμους οπαδών. Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» φαίνεται πως έχει πέσει το ενδεχόμενο να κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο αθλητισμός και να πορευτεί στην επόμενη ημέρα μόνο με το απόλυτα υγιές κομμάτι φιλάθλων. Με τους ανθρώπους που θέλουν να βρεθούν στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν τα αθλήματα, συνοδευμένοι από τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους, έχοντας έντονο αίσθημα ασφάλειας. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσει στην παρούσα φάση, με μερίδα οργανωμένων οπαδών να προκαλεί διαρκώς προβλήματα και να πρωταγωνιστεί όχι απλά σε περιστατικά βίας αλλά σε θανατηφόρες επιθέσεις, όπως αυτή που στέρησε τη ζωή στον 19χρονο Άλκη Καμπανό στη Θεσσαλονίκη.

Με δηλώσεις του, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές πως χρειάζεται συνεργασία πολιτείας και αθλητικών φορέων, έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο χώρος. Το να μπει τέλος στον χουλιγκανισμό μέσα κι έξω από τα γήπεδα, είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός.

«Είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο «μάτι» των εισαγγελέων οι χούλιγκανς

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέραμε, ο αθλητικός εισαγγελέας, Κώστας Σπυρόπουλος, με παραγγελία προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ζήτησε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις. Αφορμή της παραγγελίας του κ. Σπυρόπουλου αποτέλεσε το περιστατικό της Θεσσαλονίκης ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντάσσονται και οι έφοδοι σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων της πρωτεύουσας.

Η πιο σημαντική εξέλιξη, ωστόσο, αφορά την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ζαχαρία Κοκκινάκη, με την οποία σφίγγει για τα καλά ο κλοιός γύρω από τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απέστειλε στους εισαγγελείς πρωτοδικών όλης της χώρας, ζητά εγρήγορση για περιστατικά αθλητικής βίας ενώ τονίζει πως πρέπει να υπάρχει επιβολή αυστηρών ποινών. Παράλληλα, ζητά την εισαγγελική παρέμβαση για το «σφράγισμα» όσων συνδέσμων δεν λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο.

«Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελούμενων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» στις λέσχες φιλάθλων ενώ γραφεία και εντευκτήρια που λειτουργούν προφανώς παράνομα αποτελούν ορμητήρια των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο του αντεισεγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επί της ουσίας δίνεται το έναυσμα για να κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι που δεν έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει στην εγκύκλιό του ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Ο ίδιος κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης αυτή της μορφής εγκληματικότητας, προκειμένου να μην καταλήγουν στο «αρχείο αγνώστων δραστών». Μάλιστα, ζητά από τους εισαγγελείς να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και στην περίπτωση που πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι η διάπραξη από κάποιον δράστη, ανάλογων εγκλημάτων στο παρελθόν, συνιστά επιβαρυντική περίσταση και δεν πρέπει να αναστέλλεται η ποινή, ούτε να υπάρχει η δυνατότητα για παροχή κοινωφελούς εργασίας, αλλά και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια. Ο κ. Κοκκινάκης επισήμανε και την ανάγκη για ταχύτατη εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών.

Η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Recommended For You

About the Author: efoni