Στο ΑΒΕΡΩΦ οι υπογραφές για Belh@rra, Rafale

Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων κυρίας Φλοράνς Παρλί, μπήκαν οι τελικές υπογραφές στις συμβάσεις για την απόκτηση τριών φρεγατών Belh@rra και έξι επιπλέον μαχητικών Rafale, που ήρθαν να προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 18 κορυφαίων γαλλικών αεροσκαφών, συμπληρώνοντας έτσι μια πλήρη Μοίρα.

Η γεμάτη συμβολισμούς τελετή υπογραφής των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, στη μαρίνα του Φλοίσβου και με φόντο το σύμβολο της γαλλικής ισχύος, αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Τις τελικές υπογραφές στις συμβάσεις έβαλαν ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος και από γαλλικής πλευράς οι κατασκευάστριες εταιρείες, Naval Group για τις φρεγάτες Belh@rra και Dassault Aviation για τα μαχητικά Rafale. Το «παρών» στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, οι δύο αντιπροσωπείες μετέβησαν με πλωτά μέσα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο. Εκεί, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, ενώ έγινε και μια σύντομη ενημέρωση για την αποστολή του πυρηνοκίνητου πλοίου.

 

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα παρατεθεί εντός του αεροπλανοφόρου, Έλληνες και Γάλλοι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Θυμίζουμε πως οι Γάλλοι έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ήδη μαχητικά αεροσκάφη και αντιπροσωπεία της Armee de l’Air βρίσκονται στην Ανδραβίδα προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη και πιο απαιτητική αεροπορική άσκηση της Μεσογείου, τον «ΗΝΙΟΧΟ 2022».

Recommended For You

About the Author: efoni