Στην 78η Επέτειο ολοκαυτώματος του Κορωπίου, ο Θανάσης Αυγερινός

Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 78η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου στις 9 Οκτωβρίου 1944, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, εκπροσωπώντας τον  Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, χθες Κυριακή στο μνημείο της πλατείας, καθώς και στη δοξολογία που προηγήθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου.

Τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των 47 θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 στην ομώνυμη πλατεία στις 11:00, ενώ ακολούθησε ανάγνωση ενός σύντομου ιστορικού των δραματικών γεγονότων και της εξέλιξης των προσπαθειών επίσημης αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης από το Υπ. Εσωτερικών, καθώς και το ονομαστικό προσκλητήριο των 47 νεκρών-τραυματιών.

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ.Αυγερινός, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δ. Κιούσης και βουλευτές της Αν. Αττικής. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το ολοκαύτωμα του Κορωπίου πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Ισχυρή Γερμανική στρατιωτική δύναμη πυρός εφαρμόζει αντίποινα για την απώλεια 5 στρατιωτών της και εισέρχεται στην πόλη στις 5 τα ξημερώματα της 9ης Οκτωβρίου 1944.

Πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης. Εκτελούν εντός-εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους, ηλικίας από 2 ετών βρέφος έως 80 ετών, και πυρπολούν οικίες, καταστήματα και δημόσια κτίρια.

Recommended For You

About the Author: efoni