ΣΤΑ.ΣΥ: Η παρουσίαση του επετειακού λευκώματος για τα 152 χρόνια Μέσων Σταθερής Τροχιάς

Το επετειακό της Λεύκωμα, με τίτλο «Σε σταθερή τροχιά από το 1869 έως σήμερα» παρουσίασε η ΣΤΑ.ΣΥ. σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε   την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στο Άλσος Κηφισιάς.

Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης της διαχρονικής εξέλιξης των δικτύων των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, ένα χρονικό 152 ετών, μέσω φωτογραφικών ντοκουμέντων, αφηγήσεων προσωπικοτήτων, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πορεία του αστικού σιδηρόδρομου, αλλά και καταγραφής χρονικών ορόσημων στην κατασκευή και λειτουργία του.  

Ήταν 27 Φεβρουαρίου του 1869, όταν ο ατμοκίνητος συρμός ξεκινούσε το παρθενικό του δρομολόγιο από το Θησείο στον Πειραιά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις αστικές μετακινήσεις της Αττικής. Από το 1869, όταν πανηγυρικά εγκαινιάστηκε η λειτουργία του ως ατμοκίνητου, την έναρξη λειτουργίας του Μετρό τον Ιανουάριο του 2000, την επανεμφάνιση του Τραμ το 2004 και τη δημιουργία των ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ το 2011, ο σιδηρόδρομος αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον πρωτεύοντα οικισμό της, αλλά και τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών. 

Η Αθήνα διαθέτει από το 1869 τον τρίτο αρχαιότερο αστικό σιδηρόδρομο στον κόσμο, που έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο άξονα μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, αποτελώντας ζωντανό κύτταρο στον οργανισμό της ελληνικής κοινωνίας. Οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ επεκτείνονται, αναβαθμίζονται,  εκσυγχρονίζονται και αναμένεται να διαδραματίσουν ακόμα πιο σημαντικό και κεντρικό ρόλο στην περαιτέρω ανέλιξη του συστήματος αστικής συγκοινωνίας και μεταφορικής εξυπηρέτησης της πρωτεύουσας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος των ΣΤΑ.ΣΥ. κ. Χάρης Δαμάσκος επεσήμανε: «Οι Σταθερές Συγκοινωνίες της Αθήνας, πέρα από την προφανή συμβολή τους στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης, την μεταμόρφωσαν, άλλαξαν την κοινωνία και τη ζωή των ανθρώπων της, τη σχέση τους με τον χώρο, τον χρόνο, τον εαυτό τους και τους άλλους. Η σύγχρονη Αθήνα γεννήθηκε από τη μετακίνηση με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Το τρένο κατέκτησε τον χώρο, μετέβαλλε το ίδιο το τοπίο, το επινόησε εκ νέου. Σήμερα είναι η καρδιά της Αθήνα που χτυπάει καθημερινά υπέργεια και υπόγεια. Γίνεται η καθημερινή επιλογή των Αθηναίων αλλά και των ξένων επισκεπτών για γρήγορη ασφαλή και αξιόπιστη μετακίνηση εκπέμποντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη την εικόνα, την ιστορία, τα χαρακτηριστικά και τον παλμό της πόλης». 

O πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Χάρης Δαμάσκος

Η εκδήλωση έκλεισε μελωδικά, με ένα λυρικό ταξίδι στο χρόνο από το Κουιντέτο χάλκινων οργάνων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Recommended For You

About the Author: efoni