Στέλιος Πέτσας: Δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και για τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος σε προτάσεις των ειδικών, που κάνουν λόγο ακόμη και για απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ παντού, είπε ότι «Πάντα ακούμε τη γνώμη των ειδικών και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Τα νούμερα μας δείχνουν το δρόμο, και τα νούμερα δείχνουν ότι είμαστε σε μάλλον καλό δρόμο, τουλάχιστον τα νούμερα των εμβολιασμών, που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Γίνεται μάχη για την τρίτη δόση για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας.

Κατά τη γνώμη μου δεν έχει ξεφύγει η πανδημία. Τα νούμερα που βλέπουμε τώρα σε κρούσματα, τα είχαμε προβλέψει από το καλοκαίρι, λέγαμε για την πανδημία των ανεμβολίαστων. Παρακαλώ όλους να θωρακίσουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, θα έπρεπε να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Πιστεύω, όπως βλέπω τα νούμερα, ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δε θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, σημείωσε ότι «Σιγά – σιγά, με τόσα πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι».

 Δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας. Δούλεψε εκεί που εφαρμόστηκε, αλλά τώρα την έχουμε αφήσει στην άκρη. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά ψηλά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δε βλέπουμε την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας. Η εστίαση με τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, έχει θωρακιστεί αρκετά».

Για τις γεμάτες ΜΕΘ και την τρίτη δόση

Στο MEGA μίλησε και ο πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κ. Βαγγέλης Μπαλής, περιγράφοντας την κατάσταση στην εφημερία.

«Οι κλίνες Covid σήμερα έφτασαν ίσα – ίσα. Δε θα μείνει κενή κλίνη για Covid και ύποπτα περιστατικά Covid στον Ευαγγελισμό. Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ζορίζουν και εδώ. Στο θέμα του εμβολιασμού θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικότητα και καθολικός εμβολιασμός. Ακόμα, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο ο εμβολιασμός όταν έχουμε την πανδημία, θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα», είπε ο κ. Μπαλής.

«Δώσαμε στον κόσμο ένα σήμα ότι τα πράγματα τελείωσαν, αλλά δεν έχουν τελειώσει. Ξέραμε από τον Αύγουστο ότι θα έρθει αυτό το κύμα», πρόσθεσε ο ίδιος με τον κ. Πέτσα να απαντά ότι «Δε νομίζω ότι είχαμε δώσει ποτέ το σήμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Από τον Μάιο λέγαμε να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί για να χτίσουμε τείχος ανοσίας και να μην έχουμε την εξέλιξη που βλέπουμε σήμερα. Τώρα το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό στα εμβόλια της τρίτης δόσης. Πιστεύω ότι από το Δεκέμβριο θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».

Πέτσας: Υπάρχουν περιθώρια για να δοθεί έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει κάποιο έκτακτο βοήθημα στο τέλος του έτους σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, ο κ. Πέτσας είπε ότι «Υπάρχουν περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο τα οποία θα αξιοποιηθούν όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς. Το ποια θα είναι η κατεύθυνση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, θα το δούμε προς τις αρχές Δεκέμβρη. Υπάρχουν πόροι, αλλά δεν είναι ατελείωτοι. Όταν υπάρχει καλή πορεία της οικονομίας, πολύ καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις, σημαίνει ότι όλοι συμβάλουν. Επομένως αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό».

Recommended For You

About the Author: efoni