Στέλιος Πέτσας για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Περίεργες οι συνθήκες που υπήρξαν, την περιορίσαμε μέσα στο 24ωρο»

Για τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων  αλλά και για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών μίλησε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας,  καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Στο κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών, είπε ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, πριν από ένα μήνα ότι είχε διαθέσει περίπου 100 εκατ. σε προληπτικούς καθαρισμούς δασικών εκτάσεων.

Σε ερώτηση εάν το πρόγραμμα αυτό διενεργήθηκε σωστά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η ίδια η πραγματικότητα τους επιβεβαιώνει καθώς, εάν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

Αποτίμηση στο επιχειρησιακό σχέδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο περιορισμός της πυρκαγιάς αυτής σε λιγότερο από 24 ώρες με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οφείλεται στον συντονισμό και την αυταπάρνηση όλων.

Στο ενδεχόμενο του εμπρησμού σχολίασε ότι είναι βασικό να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις περίεργες συνθήκες που υπήρξαν.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε, επίσης, ότι οι πυρκαγιές την Αττική έγιναν εντός αστικού ιστού με σχεδόν 100.000 κατοίκους, επομένως το έργο της εκκένωσης ήταν πολύ απαιτητικό και έπρεπε οι εκκενώσεις να γίνουν μέσα στην νύχτα και γρήγορα.

Κατόπιν των εκκενώσεων αναγκαία ήταν η παρουσία των αστυνομικών για προστασία των κατοικιών από την Αστυνομία.

Επιπλέον ενέργειες στήριξης της πρόληψης

«Το Υπουργείο εσωτερικών χρηματοδοτεί, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, πολλές ενέργειες που αφορούν την πολιτική προστασία, την χρήση έξυπνων αισθητήρων και άλλων μέσων επιτήρησης, πρόληψης, καθώς και άμεσης αντίδρασης και ενημέρωσης των κέντρων επιχειρήσεων σε τοπικό και πιο κεντρικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Μέτρα στήριξης των πληγέντων

Στήριξη για τις δαπάνες των πρώτων αναγκών των φυσικών προσώπων που ορίζονται στα 600 ευρώ, αντικατάσταση οικοσυσκευών με κρατική στήριξη μέχρι 6.000 ευρώ, παροχή στεγαστικής συνδρομής έως και 80% από το κράτος σε περίπτωση καταστροφής του σπιτιού, είναι μερικά από τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση για την στήριξη των πυρόπληκτων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των πολιτών.

Τέλος, στα σενάρια των εκλογών ο κ. Πέτσας απάντησε: «Κάθε υπουργείο κάνει την δουλειά του, είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές».

Recommended For You

About the Author: efoni