Σπάτα: Δείτε πού θα γίνει το πρώτο mega data center της Microsoft

Στο επιχειρηματικό πάρκο των Σπάτων, δίπλα στο Project X της Elpen θα γίνει το νέο μεγάλο data center της Microsoft.

H εταιρεία κατέληξε σε ένα ακίνητο που εκτείνεται σε δύο οικόπεδα συνολικής έκτασης 84 στρεμμάτων και στα οποία μπορούν να ανεγερθούν εγκαταστάσεις έκτασης 48 στρεμμάτων εκ των οποίων, τα 38 στρέμματα μπορούν να αποτελέσουν υπολογιστικοί χώροι (data center) και τα υπόλοιπα 10 στρέμματα χώροι γραφείου.

Αν αυτό συμβεί, τότε η Microsoft θα διαθέτει το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, μεγαλύτερο και από εκείνο της Εθνικής Τράπεζας στον Γέρακα, συνολικής έκτασης (συμπεριλαμβανομένου των χώρων γραφείου) 38,5 στρεμμάτων. Θα αποτελέσει μάλιστα ένα «mega data center» με βάση την αξιολόγηση της AFCOΜ και του Data Center Institute, με δεδομένο ότι έτσι χαρακτηρίζεται ένα data center με υπολογιστικούς χώρους άνω των 20.000 τ.μ..

Το ακίνητο αναμένεται να κοστίσει 14 εκατ. ευρώ στη Microsoft και βρίσκεται επί δύο οικοπέδων, στη θέση «Πέτρα Γυαλού-Βούλια-Προκαλήσι» και συγκεκριμένα στα Οικοδομικά Τετραγωνίδια 26 & 31 του Τομέα ΙΙΙ του Επιχειρηματικού Πάρκου Σπάτων. Το μεγάλο έχει έκταση μεγαλύτερη από 69 στρέμματα και το δεύτερο, το μικρότερο, έχει έκταση 15 στρεμμάτων. Χωρίζονται μεταξύ τους με δρόμο που σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο που έχει εγκρίνει ο Δήμος Σπάτων, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η χάραξη και ο σχεδιασμός. Το σχέδιο αυτό δεν επιτρέπει τη συνένωσή των δύο οικοπέδων, παρόλο που είναι παράπλευρα και αυτό συνιστά μια αδυναμία δημιουργίας ενός ενιαίου data center.

Σύμφωνα με την έκθεση ακινήτου που συνέταξε η ΝΑΙ Real Act, τα δύο οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα σύμφωνα με τους όρους δόμησης του Επιχειρηματικού Πάρκου των Σπάτων. Έχουν συντελεστή κάλυψης 40%, συντελεστή δόμησης 0,6 και μπορεί να φιλοξενήσει μέγιστη δόμηση 50.722 τ.μ.

Μέσα εκεί θα φιλοξενηθούν γραφειακοί χώροι και φυσικά ο υπολογιστικός εξοπλισμός του data center. Από αυτά μέχρι 41.732 τ.μ. μπορούν να αποτελέσουν υπολογιστικοί χώροι και 9.000 τ.μ. χώροι γραφείων.

Το κόστος αγοράς του ακινήτου ανέρχεται σε περίπου 153 ευρώ το τ.μ. και θεωρείται μια υψηλή τιμή δεδομένου ότι στην περιοχή διενεργούνται συναλλαγές μεταξύ 100 και 130 ευρώ το τ.μ. Επίσης το συνολικό κόστος κατασκευής του data center ανέρχεται σε περισσότερο από 80 εκατ. ευρώ υποθέτοντας περίπου 1.600 ευρώ κατασκευαστικού κόστους ανά τ.μ. του data center.

Τέλος, θα πρέπει να προστεθεί η αξία του εξοπλισμού που εκτιμάται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η Microsoft αναμένεται να ξοδέψει σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του mega data center στα Σπάτα.

Ωστόσο, δεν θα είναι το μοναδικό, αφού θα δημιουργήσει άλλο ένα στο Λαύριο, ενώ αναζητείται έκταση για ένα τρίτο data center. H συνολική επένδυση σε βάθος χρόνου εκτιμάται να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι περίπου το 40% της επένδυσης θα προέλθει από ίδια κεφάλαια της πολυεθνικής εταιρείας -η εταιρεία που ιδρύθηκε προς το σκοπό αυτό θα έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 135 εκατ. ευρώ- και το υπόλοιπο 60% θα προέλθει από δανεισμό και επιχορηγήσεις. Επιπλέον με τις νέες τροποποιήσεις του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, η απόκτηση ακινήτου για τη δημιουργία data center μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιλέξιμη δαπάνη για παροχή φορολογικών κινήτρων.

Και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι ανακοινώσεις από τη Microsoft δεν θα αργήσουν να γίνουν. Το ζητούμενο είναι αν θα γίνουν φέτος ή τις αρχές του 2022.

Πηγή: Powergame.gr

Recommended For You

About the Author: efoni