Σούνιο: Ο δεσπότης «σφράγισε» το εκκλησάκι της Παναγίας Καταφυγιώτισσας με τις αγιογραφίες Μυταρά

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου χαρακτήρισε «τερατουργήματα» έργα του Δημήτρη Μυταρά που βρίσκονται στην εκκλησία της Παναγίας Καταφυγιώτισσας στην Παλαιά Φώκαια στο Σούνιο, όπου δεσπόζουν τοιχογραφίες του καλλιτέχνη.

Με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, οι πόρτες του ναού έκλεισαν σύμφωνα με την «Απογευματινή». Η εκκλησία χτίστηκε με χρήματα οικιστών στον χώρο που παραχώρησε επ’ αυτού η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά το ότι ο καλλιτέχνης διατήρησε το στυλ του, που ουδεμία σχέση έχει με τις κλασικές βυζαντινές δημήτρη αγιογραφίες, έγινε αιτία να σφραγιστεί.

Σημειώνεται ότι ο Μυταράς ολοκλήρωσε τις ζωγραφιές του στον χώρο αφιλοκερδώς. Στο πέρασμα των ετών ξεκίνησαν και μετρημένες βαπτίσεις και γάμοι. Καθώς είναι ο ναός, δύσκολα έβρισκε ιερέα μιας και ήταν ιδιωτικός. Πριν από ένα διάστημα ένα από τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου εντόπισε ιερέα, ο οποίος όμως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ραία ιερουργούσε με το παλαιό ημερολόγιο. Αυτό στάθηκε αφορμή να μπει λουκέτο στον χώρο.

Ο Μητροπολίτης, τέλος, έθεσε και «ζητήμα εμπορευματοποίησης των μυστηρίων» που τελούνταν στην εκκλησία, με τους οικιστές να υποστηρίζουν ότι είχαν ορίσει το ποσό των 450 ευρώ για την τέλεση μυστηρίου, εξηγώντας ότι έτσι κάλυπταν τα λειτουργικά του έξοδα.

Recommended For You

About the Author: efoni