Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπέβαλε την παραίτησή του

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, μια αναμενόμενη απόφαση με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής στην οποία η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να τον αντικαταστήσει ενόψει των εκλογών του ερχόμενου έτους.

Έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, που αποδυναμώθηκε από μια πολιτική κρίση στις αρχές του καλοκαιριού, είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα εγκατέλειπε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, που εξελέγη στις αρχές Νοεμβρίου επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών σε αντικατάσταση του Λεβέν, αναμένεται να τον διαδεχθεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης εφόσον κερδίσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Αν και πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό.

Προκειμένου να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, η Άντερσον θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των οικολόγων και δύο άλλων κομμάτων: του Κόμματος της Αριστεράς και του Κέντρου.

 

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης του Στέφαν Λεβέν, η επικεφαλής του Κέντρου, Άνι Λέεφ, δήλωσε πως το κόμμα της δεν θα ψηφίσει κατά της Μαγκνταλένα Άντερσον, έπειτα από την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους.

Η Άντερσον θα πρέπει στη συνέχεια να υποστεί μια νέα δοκιμασία με την υιοθέτηση του προϋπολογισμού, που προμηνύεται δύσκολη, και μετά θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να προσπαθήσει να διατηρήσει τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση.

Το πρώτο κόμμα στη Σουηδία, που επανήλθε στην εξουσία το 2014 και τη διατήρησε το 2018, σε ένα εύθραυστο πολιτικό ισοζύγιο, απειλείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον θα πρέπει κυρίως να αντιπαρατεθούν με τους συντηρητικούς Μετριοπαθείς του Ουλφ Κρίστερσον που προσέγγισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας (SD) του Τζίμι Άκεσον και είναι έτοιμο να κυβερνήσει με την υποστήριξή του στο Κοινοβούλιο.

Recommended For You

About the Author: efoni