Σοκαριστική μαρτυρία αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής: «Με έσερναν από τα μαλλιά σε όλο το γήπεδο»

Μετά την ιστιοπλοΐα και την κολύμβηση, στον χορό των αποκαλύψεων μπήκαν και αθλητές από την ενόργανη γυμναστική, σοκάροντας με τα όσα αναφέρουν για περιστατικά ξυλοδαρμού, λεκτικής και ψυχολογικής κακοποίησης εν ώρα προπόνησης.

Στην επιστολή των 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που έστειλαν στον πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλονται και περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

«Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρίσκονταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους, τις περιόδους των αγώνων και των προετοιμασιών, τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό».

Αν και οι 22 αθλητές και αθλήτριες στην επιστολή τους δεν αναφέρουν τα ονόματα των προπονητών που προχώρησαν σε αυτές τις πράξεις, ύστερα από την εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απομακρυνθούν όσοι κακοποίησαν τους αθλητές.

«Με τους δύο αθλητές κάναμε μαζί προετοιμασία»

Η επιστολή των πρώην αθλητών έπεσε σαν βόμβα εν αιθρία, με την Ολυμπιονίκη της Ρυθμικής Γυμναστικής και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυμναστικής, Ειρήνη Αϊνδίλη, να δηλώνει σοκαρισμένη από τις εξελίξεις, καθώς όπως αποκαλύπτει με δύο από τους καταγγέλλοντες διέμεναν μαζί.

«Δύο άτομα ξέρω. Δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου, μια χαρά φαίνονταν όλα. Αλλά από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι συμβαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Οι πρώην αθλητές και αθλήτριες μέσα στα όσα καταγγέλλουν αναφέρουν και περιπτώσεις υποσιτισμού, καθώς και προπονητικές πρακτικές που σοκάρουν.

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας στο έδαφος την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από τα γεννητικά όργανα με δύναμη για να τους δείξουν ‘πώς να κάνουν σωστά την άσκηση’».

«Μας ζύγιζαν κάθε μέρα, αν είχαμε πάρει 100-200 γραμμάρια, δεν μιλάμε τώρα για κιλό, μας έκαναν μπούλινγκ ‘κοίτα την χοντρή, την αγελάδα’, όλα αυτά».

Ο Πρόεδρος της Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Σταθόπουλος, χαρακτηρίζει αόριστη την επιστολή και καλεί τους 22 πρώην αθλητές και αθλήτριες να ενημερώσουν την ομοσπονδία τα ονόματα των προπονητών που τους κακοποίησαν.

«Αυτά που έχω διαβάσει είναι ανεπίτρεπτα, αλλά πρέπει και οι ίδιοι να μας βοηθήσουν, να μας πουν για ποια πρόσωπα μιλάνε, πότε έγινε αυτό και ποια συγκεκριμένα γεγονότα γίνανε. Η επιστολή είναι αόριστη».

Το νέο σκάνδαλο στον χώρο του αθλητισμού έχει σοκάρει τους αθλητές της ενόργανης, ενώ άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και είναι θέμα ημερών να έρθουν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που κακοποίησαν τους πρώην αθλητές.

Αποκλειστική μαρτυρία σοκ – «Με έσερναν από τα μαλλιά σε όλο το γήπεδο»

Μία από τις αθλήτριες που συνυπογράφει την επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, έχοντας βιώσει όλα όσα καταγγέλλονται, άνοιξε την καρδιά της στο MEGA και μοιράστηκε την κόλαση που βίωναν οι αθλητές.

Η Δήμητρα Καστρίτση, πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής, σημείωσε ότι το θέμα των κακοποιήσεων συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στους αθλητές, ωστόσο με το κίνημα του «MeToo» τώρα ήταν η στιγμή να μιλήσουν.

«Βρήκαμε και εμείς το θάρρος να βγούμε και να πούμε το τι γινόταν στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής».

Όπως λέει η ίδια, τα περιστατικά που βίωσε ήταν αρκετά και η ίδια αλλά και ως μάρτυρας.

«Υπήρχαν ξυλοδαρμοί, πολύ ασχημίας βρισίματα στους αθλητές και όλα αυτά σε ηλικία από 4 έως και 8 ετών μέχρι και 14, και αργότερα και σεξουαλική παρενόχληση».

Η πρωταθλήτρια της ενόργανης δεν δέχτηκε η ίδια σεξουαλική παρενόχληση, ήταν ωστόσο θύμα λεκτικής και σωματικής βίας από προπονητές της.

Συγκεκριμένα, σε ηλικία 7 ετών βίωσε τον ξυλοδαρμό από προπονητή της, ενώ στην ηλικία των 10 «ξεκίνησε ο Γολγοθάς μου με μια συγκεκριμένη προπονήτρια».

«Ήταν καθημερινός σχεδόν ο ξυλοδαρμός, τραβήγματα από τα μαλλιά, σύρσιμο σε όλο το γυμναστήριο από τα μαλλιά, τα αυτιά μου μάτωναν από τα τραβήγματα. Και πολλές άλλες τέτοιες κακοποιητικές σκηνές».

Η χειρότερη στιγμή για την ίδια, ήταν «όταν είχα έναν τραυματισμό αρκετά σοβαρό αλλά έπρεπε να κάθομαι στο γυμναστήριο και να βγάλω τα προγράμματά μου με το πόδι πρησμένο. Με εξανάγκασαν», λέει χαρακτηριστικά, ενώ μεγάλο θέμα υπήρχε και με το φαγητό.

«Έχω πάρει διουρητικά για να είμαι μισό κιλό κάτω στη ζυγαριά», λέει, με την τιμωρία για 300 γραμμάρια «να τρέχεις έξω στο γήπεδο για 2 ώρες με μείον βαθμούς για να τα χάσεις».

Φυσικά οι κακοποιητικές συμπεριφορές ήταν εμφανείς και σε λοιπούς συναθλητές της.

«Υπήρχε τρόμος στα γυμναστήρια, τα παιδιά δεν μπορούσαν να φάνε».

«Τα έχω υποστεί, τα έχω δει σε καθημερινή βάση, τα έχω βιώσει, τα έχω ακούσει», σημειώνει για όλα όσα καταγγέλλονται.

Οι συμπεριφορές αυτές είχαν φτάσει, όπως είναι φυσικό, στα αυτιά γονέων και κηδεμόνων αθλητών, οι οποίοι αντέδρασαν.

Ωστόσο, «είχαν έναν μαγικό τρόπο αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και τους γονείς και τα παιδιά να τα κάνουν υποχείριό τους. Κάποιες φορές λειτουργούσαν και εκβιαστικά, λέγοντας ότι αν δεν ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο θα εκδιωχθείς από τη γυμναστική».

Πλέον, όλα έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από Mega

Recommended For You

About the Author: efoni