Σε τρεις φάσεις έρχεται ο νέος καύσωνας στην Ελλάδα

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για τον καύσωνα που θα «χτυπήσει» ξανά τη χώρα, δείχνουν ότι η διάρκειά του θα είναι για τουλάχιστον πέντε ημέρες με αρχή την Πέμπτη (20/7).

Σύμφωνα με το γράφημα του Meteo, με βάση την ανάλυση πολλαπλών προγνωστικών σεναρίων για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων ενδεικτικά πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 18-28 Ιουλίου, αναμένουμε τρεις φάσεις με το κύμα καύσωνα.

Οι τρεις φάσεις του καύσωνα

  • Στην πρώτη φάση, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, αναμένουμε την διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, διατηρώντας την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές όπως ήδη τονίσαμε σε προηγούμενη μας ανακοίνωση.
  • Στη δεύτερη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής 20 – 23 Ιουλίου οπότε υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, αναμένουμε σταδιακή αλλά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας.
  • Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου.
  • Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων – πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών.
  • Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής 24 – 28 Ιουλίου οπότε υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα, αναμένουμε αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Τέλος, στη συνέχεια αναμένεται εκ νέου πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Καλλιάνος: «Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα»

Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega πως οι άνεμοι που παίζουν σημαντικό ρόλο στις φωτιές, θα συνεχίσουν να είναι ενισχυμένοι και την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη θα πνέουν άνεμοι 6 – 7 μποφόρ, με ριπές έως και 8. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ανατολική Στερεά και Εύβοια, καθώς και ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Από την Πέμπτη, οι άνεμοι θα κοπάσουν στα 5 – 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά στους 40 με 42 βαθμούς, ενώ η κορύφωση του καύσωνα θα έρθει το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος σημείωσε πως ο υδράργυρος στην Αθήνα θα φτάσει τους 43 βαθμούς, ενώ κατά τόπους στην Ελλάδα θα δούμε και 44άρια.

Recommended For You

About the Author: efoni