Ρωσία: Οι δυνάμεις της Βάγκνερ γυρίζουν στις βάσεις τους -Γιατί κάνει πίσω ο Πριγκόζιν

Λήξη συναγερμού φαίνεται πως σημαίνει στη Ρωσία, με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναπαρήχθησαν για αποκλιμάκωση στη Ρωσία μετά την «ανταρσία» που ξεκίνησε η Wagner.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα ρωσικά μέσα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Wagner, Γιεβγένι Πριγκόζιν.

 

 

Η υπηρεσία τύπου της λευκορωσικής προεδρίας αναφέρει πως υπάρχει ένα προσχέδιο για μια αποδεκτή λύση στην κατάσταση, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η λευκορωσική προεδρία και όπως μεταδίδει ο Guardian, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθόλη την ημέρα. Ως αποτέλεσμα υπήρξε συμφωνία αναφορικά με το μη αποδεκτό μιας αιματηρής σφαγής στην ρωσική επικράτεια».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε πως οι μαχητές επιστρέφουν στις βάσεις τους για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Γιατί κάνει πίσω ο Πριγκόζιν -Το μήνυμά του

Στο ηχητικό του μήνυμα ο Πριγκόζιν αναφέρει τα εξής:

«Επρόκειτο να διαλύσουν την Wagner. Βγήκαμε στις 23 Ιουνίου σε μια Πορεία Δικαιοσύνης. Σε μία ημέρα, φτάσαμε περίπου 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Αυτήν τη στιγμή, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα, η στιγμή ήρθε όπου το αίμα μπορεί να χυνόταν. Για αυτό, κατανοώντας την ευθύνη να χύσουμε ρωσικό αίμα σε κάποιο από τα σημεία, γυρίζουμε πίσω τις φάλαγγές μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο».

Ζελένσκι: Απόλυτο χάος στη Ρωσία, η ηγεσία της έχει χάσει τον έλεγχο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε εξέγερση, αποκάλυψε το απόλυτο χάος που επικρατεί στη χώρα.

«Σήμερα, ο πλανήτης μπορεί να δει ότι οι ηγέτες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Απολύτως τίποτα. [Επικρατεί] μόνο το απόλυτο χάος [και η] απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», ανέφερε στο βραδινό του διάγγελμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς και πως «η ασφάλεια του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης εξαρτάται πλήρως από την άμυνά μας».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πούτιν και μιλώντας του στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε το εξής: «Οσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σου σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή θα προκαλέσουν στη Ρωσία».

Recommended For You

About the Author: efoni