Πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά – Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων αναφορικά με την επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, ωστόσο, εκτιμάται πως την προσεχή εβδομάδα οι αριθμοί θα καταγράψουν μείωση, μιας και τώρα θα φανεί η απόδοση του lockdown αλλά και τα αποτελέσματα από το κλείσιμο των πολιτών στο σπίτι εξαιτίας του χιονιά.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside. Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια», είπε ο κ. Καφούνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για άνοιγμα των καταστημάτων στις 26 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση, εάν φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ορισμένοι επιστήμονες εντούτοις, εκφράζουν αμφιβολίες επισημαίνοντας πως αν δώσουμε το δικαίωμα τώρα στον ιό, τότε δύσκολα θα κάνουμε Πάσχα όπως θέλουμε.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Η αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής ήταν το θέμα της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση 101 κρεβατιών, τα οποία διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία για νοσηλεία γενικών περιστατικών, non covid, με χρέωση του ΕΟΠΥΥ.

Αναφορικά με την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν για άλλα τρία 24ωρα το αποτύπωμα του lockdown ώστε να συζητήσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το τι θα γίνει με τα αυστηρότερα μέτρα που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την απόφασή τους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση του συστήματος υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η εικόνα με τις μεταλλάξεις.

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί «αν έχουμε περισσότερες νοσηλείες τότε θα έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση στις ΜΕΘ», τα στοιχεία για τις οποίες είναι ήδη ανησυχητικά. Ξεχωριστό κεφάλαιο στα «χαρτιά» των ειδικών αποτελεί η διασπορά του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ουσιαστικά γνωστοποίησε πως το πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της λήξης του lockdown στην Αττική έχει ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνεται. Και ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες την 1η Μαρτίου, όπως τα καταστήματα και τα σχολεία.

«Την 1η Μαρτίου, εάν επικρατήσει σταθεροποίηση της κατάστασης με τα κρούσματα, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Όσον αφορά στα σχολεία είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ανάγκη για το άνοιγμά τους δεν έχει να κάνει μόνο με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ψυχολογικά για τους μαθητές.

Recommended For You

About the Author: efoni