Πυρκαγιά σε βυτιοφόρο: Ολοκληρώθηκε η μετάγγιση αερίου – Άνοιξαν παλιά και νέα εθνική οδός

Ουρές χιλιομέτρων από αναρίθμητα αυτοκίνητα σχηματίστηκαν σε νέα και παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από το μεσημέρι, μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο, με επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό. Η διαδικασία μετάγγισης του υγροποιημένου αερίου ολοκληρώθηκε από την πυροσβεστική λίγα λεπτά πριν τις 8:30 μ.μ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μετάγγισης, γνωστοποιήθηκε πως άνοιξε το ρεύμα προς Αθήνα, στη Νέα Εθνική Οδό. Ανοιχτή είναι και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά αναμένεται να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κίνηση των οχημάτων.

Στα ΚΤΕΛ Κορίνθου παραμένουν ακινητοποιημένα περισσότερα από 12 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες με προορισμό προς την Αθήνα.

Αρτοποιός: Τρομερή προσοχή για την ασφάλεια όλων

«Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται τρομερή προσοχή για την ασφάλεια όλων – πυροσβεστών οι οποίοι πλησιάζουν στα 30 και 50 μέτρα, και οδηγών. Μιλάμε για άκρως εύφλεκτο υλικό. Αν συμβεί το οποιοδήποτε λάθος και έχουμε πυρκαγιά και έκρηξη θα μαζεύουμε κομμάτια από την Σαλαμίνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός.

«Τηρείται ένα αυστηρό πρωτόκολλο και για αυτό η διαδικασία παίρνει ώρα. Η άντληση του LNG έληξε», πρόσθεσε, εξηγώντας πρώτα ανοίγει το ρεύμα προς Αθήνα και αργότερα θα δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Κόρινθο, στο οποίο είχε σημειωθεί η φωτιά και η διαρροή.

«Ολη αυτή η εξαιρετικά λεπτή διαδικασία ακολουθήθηκε γιατί υπήρχε ο φόβος να παρουσιαστεί το φαινόμενο Bleve (Boiled Liquid Expanding Vapour Explosion) το οποίο αφορά περιπτώσεις υγροποιημένου αερίου υπό έντονη πίεση. Στην ουσία πρόκειται για κίνδυνο υπερπίεσης του αερίου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, η οποία πίεση οδηγεί σε έκρηξη μεγάλης κλίμακας» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Hellenic Train: Επανεκκίνηση των δρομολογίων

Η Hellenic Train ενημέρωσε για επανεκκίνηση των δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς, κάνοντας λόγο για «σταδιακή ομαλοποίηση με καθυστερήσεις».

Το χρονικό

Το βυτιοφόρο μετέφερε περίπου επτάμισι τόνους υγραερίου. Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν το πρώτο τούνελ της Κακιάς Σκάλας, στο ρεύμα προς Κόρινθο και σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων σε όλα τα ρεύματα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαρροή υγροποιημένου αερίου έγινε αντιληπτή μετά τον περιορισμό της φωτιάς. Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στα διόδια της Ελευσίνας προς Κόρινθο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και από το 39ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο και από το 57ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Αθήνα.

Ενεργοποιήθηκαν, επίσης, τα ανοίγματα έκτακτης ανάγκης στο 60 χλμ. και 36 χλμ. -αντίστοιχα- της Ν.Ε.Ο., Αθηνών-Κορίνθου προκειμένου να οδηγηθούν τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Σε όλες τις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μωρέα, και της Γέφυρας προβάλλονται μηνύματα, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς οι οδηγοί χρήστες των Οδών. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονται προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διέρχονται.

Συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους οδηγούς, όσοι κινούνται από Κόρινθο να χρησιμοποιούν την Παλιά Εθνική Οδό, αλλά και το εναλλακτικό δρομολόγιο Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο-Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο όσοι κινούνται από Αθήνα προς Κόρινθο.

Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων τροφοδοτούν με νερό και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί τους εγκλωβισμένους στα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση «για την υπομονή των οδηγών».

 

Recommended For You

About the Author: efoni