Πούτιν: «Η CIA ανατίναξε τους αγωγούς Νordstream »

Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον ότι η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι είναι «αδύνατο» να νικήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία. Σε μια δίωρη συνέντευξη με τον πρώην παρουσιαστή του Fox News, λίγο πριν από τη διετή επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε επίσης ότι «μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία» για τον φυλακισμένο δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς.

«Ορισμένοι όροι συζητούνται μέσω καναλιών ειδικών υπηρεσιών», είπε, ενώ επέμεινε ότι ο ρεπόρτερ είναι κατάσκοπος, κάτι που η εφημερίδα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά. Ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνέντευξη του Πούτιν σε δυτικά μέσα ενημέρωσης από το 2019.

Ο Κάρλσον, ο οποίος είναι κοντά στον υποψήφιο του Λευκού Οίκου και πρώηνπρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έκανε ωστόσο λίγες σκληρές ερωτήσεις και σε μεγάλο βαθμό τον άκουγε ενώ ο ηγέτης του Κρεμλίνου του έδινε διαλέξεις για τις απόψεις του για τη ρωσική ιστορία, παρουσιάζοντας τη χώρα ως θύμα δυτικής προδοσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η CIA ήταν πίσω από την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream που κατέστρεψαν ουσιαστικά την κύρια ενεργειακή σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι εκρήξεις ανατίναξαν τους αγωγούς Nord Stream, καταστρέφοντας την ενεργειακή σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες για την έκρηξη του αγωγού Nord Stream, αλλά δεν έδωσε καμία απόδειξη στη συνέντευξή του στονΚάρλσον.

 

Η Ρωσία φέρεται να πιστεύει ότι οι επισκευές θα κοστίσουν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι οι σωλήνες θα επισκευαστούν. Το έργο Nord Stream είναι ένα ζευγάρι υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία για να προμηθεύει τη Δυτική Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη CIA ότι ανατίναξε τον αγωγό. Ο Κάρλσον ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο ποιος ανατίναξε το Nord Stream και ο Πούτιν απάντησε: «Εσύ, σίγουρα». «Ήμουν απασχολημένος εκείνη τη μέρα. Δεν ανατίναξα το Nord Stream. Ευχαριστώ όμως», αστειεύτηκε ο Κάρλσον.

Ο Πούτιν είπε: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι». Στη συνέχεια, ο Carlson ρώτησε εάν είχε στοιχεία ότι το ΝΑΤΟ ή η CIA ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να παράσχει κάποια.

«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι άνθρωποι λένε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», είπε ο Πούτιν. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί να βυθιστούν στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και να πραγματοποιήσουν αυτή την έκρηξη». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται στην επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Recommended For You

About the Author: efoni