Ποδίατρος και Ποδολόγος: Ο σημαντικός προληπτικός αλλά και θεραπευτικός τους ρόλος

Την τελευταία δεκαετία ίσως έχετε ακούσει τις λέξεις Ποδίατρος και Ποδολόγος και πιθανώς να έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνουν. Σε αυτό το άρθρο θα γίνει προσπάθεια να επεξηγηθούν αυτοί οι δύο όροι, καθώς και οι αρμοδιότητες τους.

Ως ποδολόγος συνήθως αποκαλείται ο επαγγελματίας ο οποίος έχει ολοκληρώσει σπουδές 2 ετών σε ιδιωτικό ή δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτησης (ΙΕΚ ή ΔΙΕΚ) και διαθέτει κρατική πιστοποίηση. Ο ακριβής τίτλος της ειδικότητας είναι αισθητικός Ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών. Ένας  αισθητικός ποδολόγος μπορεί να διαχειριστεί παθήσεις ανάλογες με αυτές που έχει διδαχθεί στο πλαίσιο σπουδών του.

Ο Ποδίατρος είναι ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος έχει ολοκληρώσει σπουδές τεσσάρων ετών σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα και έχει αποκτήσει πτυχίο BSc (Hons) Podiatry με τον τίτλο Podiatrist. Σε περαιτέρω εξειδίκευση των σπουδών του μπορεί να συνεχίσει σε μεταπτυχιακό (MSc) τίτλο σπουδών και διδακτορικό (PhD). Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ένας ποδίατρος μπορεί να διαγνώσει και να διαχειριστεί παθολογίες όπως:

-Προβλήματα νυχιών ( μυκητιάσεις νυχιών , εισφρύσεις νυχιών και άλλα)

-Κάλους και τύλους

-Μυρμηκιές

-Πόδι του αθλητή

-Δυσοσμία ποδιών

-Ξηρές και σκασμένες πτέρνες

-Πλατυποδία

-Κότσι

-Πόνος στη πτέρνα

-Πόδια ηλικιωμένων

-Φουσκάλες

-Πόδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας

-Διαβητικό πόδι

-Αθλητικούς τραυματισμούς

– Πελματογράφημα

– Εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα

Στο ποδιατρικό ποδολογικό κέντρο «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ» μια διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από Ποδίατρους, Ποδολόγους και Ιατρούς με ειδίκευση σε Ορθοπεδική, Αγγειοχειρουργική, Πλαστική χειρουργική, μπορούμε να εγγυηθούμε υπεύθυνα ότι η υγεία των ποδιών σας θα λάβει την πιο σύγχρονη και βασισμένη σε τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές φροντίδα με σκοπό την επίλυση ακόμα και των πιο δύσκολων παθήσεων των κάτω άκρων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.kentropodiou.gr  καλέστε μας στο: 2103610100 ,δείτε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε στο κανάλι μας στο YouTube:

https://www.youtube.com/user/KentroPodiou/videos

Μαρκόγιαννης Γιάννης

BSc (Hons) Podiatry «ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ»

Recommended For You

About the Author: efoni