Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1%

Ταχύτητα ανέβασε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,1%.

Την ίδια ώρα, για το σύνολο της Ευρωζώνης οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό στο 10%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα επιταχύνθηκε κατά 3% και κατά 1,2% στην Ευρωζώνη.

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%-1

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε τρέξει με ρυθμό 11,2%, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούλιο και το 11,3%, ενώ στην Ευρωζώνη σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στο 9,1%.

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας τον περασμένο μήνα σημείωσαν άνοδο 11,4% σε ετήσια βάση.

Στις χώρες της Βαλτικής ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τις επιβαρύνει αφού και αυτόν τον μήνα παρουσίασαν τον υψηλότερο πληθωρισμό (Εσθονία 24,2%, Λιθουανία 22,5%, Λετονία 22,4%).

Γαλλία και Μάλτα και τον Σεπτέμβριο με τα χαμηλότερα ποσοστά της τάξως του 6,2% και 7,3% αντίστοιχα.

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και αυτόν τον μήνα ήταν η ευρύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες προϊόντων. Ειδικότερα ενισχύθηκαν κατά 40,8% ποσοστό υψηλότερο από το 38,6% της ανόδου του Αυγούστου. Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και αλκοόλ (11,8% από 10,6% τον Αύγουστο) και ακολούθησαν τα μη βιομηχανικά προϊόντα (5,6% από 5,1%) και οι υπηρεσίες (4,3% από 3,8%).

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%-2

Πηγή: moneyreview.gr

Recommended For You

About the Author: efoni