Πλεύρης για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Ανησυχητικά τα νέα από το εξωτερικό

Αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας που εντοπίζεται σε παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό. Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τη Μεγάλη Τρίτη (19.04.2022), ο υπουργός δήλωσε ανήσυχος για τα αυξημένα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5. «Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή», δήλωσε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έκτακτη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

«Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Οργανισμού.

Recommended For You

About the Author: efoni