Περιφέρεια Αττικής: Το πρώτο δίπλωμα οδήγησης σε 17χρονο οδηγό, στο πλαίσιο του νέου νόμου του Υπ. Μεταφορών

Το πρώτο προσωρινό δίπλωμα  οδήγησης σε 17χρονο οδηγό, στο πλαίσιο της δυνατότητας που δίνει ο νέος σχετικός νόμος του Υπ. Μεταφορών, θα χορηγηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή και τον Υφ. Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές, Μ. Παπαδόπουλο, παρακολούθησαν την πρακτική εξέταση του πρώτου 17χρονου υποψηφίου, για την απόκτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία και των γονιών του.

Τη διαδικασία παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Δόλγυρας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε πως: «Δείχνουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στους νέους με στόχο να μυηθούν από νωρίς στους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία πρακτικής εξέτασης προκειμένου ο πρώτος 17 χρονος στη χώρα να  αποκτήσει προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, το οποίο θα χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου του Υπ. Μεταφορών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Ως Περιφέρεια Αττικής δίνουμε μεγάλη έμφαση στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, στην εκπαίδευση των οδηγών, στην καλλιέργεια της κουλτούρας ασφαλούς οδήγησης, καθώς για εμάς η προστασία της ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε όλοι σωστή οδηγική συμπεριφορά, προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλες ζωές στη άσφαλτο. Μέσα λοιπόν και από αυτή τη δυνατότητα που δίνεται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, οι 17αρηδες μπορούν να αποκτήσουν προσωρινό δίπλωμα υπό προϋποθέσεις και έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία προκειμένου να γίνουν καλοί οδηγοί για να διαφυλάξουν τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή των άλλων».

Προϋποθέσεις έκδοσης προσωρινού διπλώματος οδήγησης βαση του ισχύοντος νόμου του Υπ. Μεταφορών

Ο νέος νόμος ‘Οδηγώντας με ασφάλεια’ ανοίγει το δρόμο στους νέους να αποκτήσουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου  από την ηλικία των 17 ετών.

Οι 17ρηδες μπορούν αφού πραγματοποιήσουν τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης να δώσουν εξετάσεις οδήγησης και να οδηγήσουν. Η οδήγηση θα γίνεται με συνοδό υπό αυστηρούς όρους.

  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον 5 χρόνια.
  • Οι 17άρηδες επιτρέπεται να οδηγήσουν με προσωρινή άδεια οδήγησης που τους χορηγείται ηλεκτρονικά και τους παρέχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που παρέχει η κατοχή άδειας οδήγησης, ενώ οι κάτοχοι της υπόκειται σε όλες τις ρυθμίσεις και κυρώσεις του κ.ο.κ..
  • Οι 17άρηδες επιτρέπεται να οδηγήσουν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής εντός της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το όχημα θα φέρει το ειδικό σήμα «Σ» που θα ορίζει ότι οδηγεί νέος οδηγός με συνοδό.
  • Οι οδηγοί όταν κλείσουν τα 18  θα αποκτούν κανονικό δίπλωμα οδήγησης εφόσον δεν έχουν εμπλακεί σε ατύχημα.

 

Recommended For You

About the Author: efoni