Περιφέρεια Αττικής: Η κομματική σπέκουλα με τις δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να τελειώσει

Με αφορμή δημοσιεύματα με τα οποία αποδίδονται ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, για το γεγονός ότι δεν προχώρησε η προμήθεια 92 νέων λεωφορείων για τα οποία είχε δήθεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση η προηγούμενη Περιφερειάρχης κα Δούρου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια κομματική διαμάχη, που έχει στο επίκεντρό της την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Λεκανοπεδίου Αττικής και ιδιαίτερα στα αστικά λεωφορεία, στα οποία πράγματι παρατηρείται συνωστισμός σε ώρες αιχμής.

Είναι εξοργιστικό ότι την κομματική αυτή σύγκρουση την τροφοδοτούν οι δυνάμεις εκείνες που αν και είχαν τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, δεν φρόντισαν έγκαιρα να ανανεώσουν το στόλο των λεωφορείων του ΟΑΣΑ.

Ακόμη όμως πιο εξοργιστικό, είναι ότι εμπλέκουν στη διαμάχη αυτή, χρησιμοποιώντας τη γραφίδα κομματικά κατευθυνόμενων μέσων ενημέρωσης, και τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, την οποία κατηγορούν άδικα ότι ακύρωσε την προμήθεια, 92 λεωφορείων, την οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου.

Ξεκαθαρίζουμε μια και καλή και για μια ακόμη φορά, ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν ακύρωσε καμία διαδικασία προμήθειας νέων λεωφορείων, γιατί πολύ απλά ο φορέας που ήταν δικαιούχος της πράξης, δηλ. ο ΟΑΣΑ, δεν κατέθεσε ποτέ τα τεύχη δημοπράτησης για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής στις 20 Δεκεμβρίου του 2018, ενέταξε την Πράξη με τίτλο «Προμήθεια νέων οχημάτων ΟΑΣΑ» στο ΠΕΠ Αττικής.

Αλήθεια επίσης είναι ότι για την ένταξη αυτή, εξαρχής εξέφρασε αντιρρήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( υπάρχει αλληλογραφία με την DG Regio, η οποία είναι στη διάθεσή κάθε ενδιαφερόμενου). Κι εξέφρασε αντιρρήσεις για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί προβλεπόταν η προμήθεια / χρήση κυρίως οχημάτων ΝΤΙΖΕΛ, που δεν συμπεριλαμβάνονται στους στόχους της Πράσινης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Περιβάλλον.

Και δεύτερον, γιατί η συγκεκριμένη πράξη αντιμετώπιζε αποσπασματικά το πρόβλημα της ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων του ΟΑΣΑ, αφού την ίδια χρονική περίοδο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επί Υπουργίας κ. Σπίρτζη, δρομολογούσε την προμήθεια 500 οχημάτων, για τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Αλήθεια επίσης είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι φορέας που προμηθεύεται λεωφορεία. Μπορεί να εντάξει στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης την αγορά τους, αρκεί ο φορέας της πράξης , στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΑΣΑ, να ανταποκριθεί στην υποχρέωση να διενεργήσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Όμως ο δικαιούχος της πράξης (ΟΑΣΑ ΑΕ), ουδέποτε υπέβαλε στη Διαχειριστική Αρχή, τα απαιτούμενα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να δρομολογηθεί η δημοπράτηση της προμήθειας. Για την αρνητική λοιπόν εξέλιξη της εν λόγω προμήθειας, με βάση την πράξη του 2018, δεν ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, αλλά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και η τότε Διοίκηση του ΟΑΣΑ, που δεν υπέβαλλε ποτέ τα τεύχη δημοπράτησης.

Αλήθεια επίσης είναι ότι υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, που φορείς αντίθετα με ό,τι έκανε ο ΟΑΣΑ, επέδειξαν την απαιτούμενη επάρκεια και ικανότητα για να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα που τους δόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να χρηματοδοτηθεί μέσω των ΠΕΠ η ενίσχυση του εξοπλισμού τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρηματοδότηση μέσω των ΠΕΠ Αττικής της δημοπράτησης, συμβασιοποίησης και προμήθειας από την Ελληνική Αστυνομία 150 αστυνομικών οχημάτων και 56 δικύκλων ( το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διενήργησε και ολοκλήρωσε τον σχετικό διαγωνισμό), καθώς και η αντίστοιχη διαδικασία για την ενίσχυση με 35 νέα πυροσβεστικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος (με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να διενεργεί αντίστοιχα τον σχετικό διαγωνισμό).

Αυτές οι αλήθειες είναι η απάντηση της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε έναν άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των πολιτών της Αττικής, στο οποίο δυστυχώς πρωταγωνιστούν αυτοί που ευθύνονται πραγματικά για τις ελλείψεις στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν ακύρωσε γιατί δεν βρήκε καμία έτοιμη διαδικασία, για αγορά νέων λεωφορείων.

Γι’ αυτό η κομματική σπέκουλα με τις συγκοινωνίες πρέπει να τελειώσει. Ως εδώ.

 

Recommended For You

About the Author: efoni