Πατούλης: «Σήμερα είναι μέρα τιμής και πένθους. Δεν ξεχνάμε»

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής.

Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα Φατέι Τσαρτσογλιάν, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου των Ορθοδόξων Αρμενίων Μπογός Τσολακιάν και ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής  Σέρκο Κουγιουμτζιάν.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και πένθους για το ενάμιση εκατομμύριο Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο στην πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα, θύματα της βαρβαρότητας που λίγα χρόνια αργότερα θα βίωναν και οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι δύο λαοί μας έδωσαν μαζί ηρωικές μάχες και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, σε ένα ιστορικό έγκλημα που ακόμα παραμένει ανοιχτή πληγή, αλλά και αιώνια ντροπή για αυτούς που το διέπραξαν.

Έλληνες και Αρμένιοι μοιραζόμαστε την κοινή χριστιανική μας πίστη, αλλά και τις ίδιες παραδοσιακές αξίες, αυτά τα μοναδικά στοιχεία που έκαναν τους δύο λαούς μας φωτεινούς φάρους πολιτισμού και προόδου σε μια πολύπαθη περιοχή. Πρέπει όλοι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λάμψει η ιστορική αλήθεια, να γνωρίσει η ανθρωπότητα κάθε πτυχή αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος και να γίνει καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτή τη φρίκη».

Το απόγευμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην οποία θα παραστεί ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου.

Στις 19:00 ο κ. Γιώργος Πατούλης θα χαιρετίσει τη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στην οποία θα παρέμβει και ο τ. Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ, είναι ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης.

 

Recommended For You

About the Author: efoni