Πατούλης: «Κοινός μας στόχος, η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης»

Στην αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου λειτουργίας «με την Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πρώτη γραμμή», αναφέρθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια αυτό που διαπίστωσε είναι ότι «όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να επιτύχει πολλά». «Κοινός μας στόχος, είναι η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», σημείωσε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί την πρώτη αποτελεσματική γραμμή άμυνας και αλληλεγγύης κάτι που επιβεβαιώθηκε έμπρακτα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό, τις  τοπικές τους αρχές. Οι συμπολίτες μας διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τι έκαναν γι’ αυτούς οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής.

Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, στη συνέχεια καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη τους συνέδρους ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας,   ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις  από τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσας, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Καλαφάτη, τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕ  και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου Ανδρέα Βύρα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέα Κιτρομυλίδη,  τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδης, τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκα, τον Πρόεδρο της ΠΟΠ –ΟΤΑ Μάρκο Δαρδαμάνη. Στη συνέχεια ακολούθησαν και τοποθετήσεις  εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων. 

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων  και των κεντρικών ομιλιών πραγματοποίησε τοποθέτηση  ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ο οποίος, έδωσε το περίγραμμα των στόχων του για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει αποκατασταθεί η σχέση Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα νομοθετικό έργο, όπως οι αλλαγές στις προσλήψεις και στο ΑΣΕΠ, η εφαρμογή του συστήματος της κινητικότητας, οι νομοθετικές αλλαγές για τον Εσωτερικό έλεγχο, την τηλεργασία, την απλή αναλογική, τα ζώα συντροφιάς και τον εθελοντισμό. Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος λόγω πανδημίας και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης με δυναμικές παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προσλήψεων. Σχετικά με την κινητικότητα τόνισε ότι με την προσθήκη μιας σειράς συντελεστών μπορεί να διαμορφωθεί ένα έξυπνο σύστημα κινητικότητας και να καλυφθούν τα κενά.

Η αναλυτικά τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής και Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλη

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ανάμεσα σε καλούς φίλους και στενούς μέχρι πρότινος συνεργάτες, με τους οποίους δώσαμε μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πολλούς και μεγάλους αγώνες, για να πάμε την αυτοδιοίκηση ψηλά. Δώσαμε μεγάλες πολιτικές μάχες, για να υπηρετήσουμε με συνέπεια κι ευθύνη, τις μεγάλες ανάγκες των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.

Σε όλη αυτήν την πολύχρονη, κοινή μας πορεία, είτε ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, είτε ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και σαν Περιφερειάρχης σήμερα, που συνεργάζομαι με τους Δημάρχους 66 Δήμων της Αττικής,  διαπίστωσα ένα πράγμα. Πως όταν η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη, μπορεί να πετύχει πολλά. Η δική μας ενότητα κι αποφασιστικότητα, οι σοβαρές και τεκμηριωμένες πολιτικές μας θέσεις και κυρίως, η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού,  ήταν τα στοιχεία που μας έδωσαν τη δύναμη, τα προηγούμενα χρόνια, να ενισχύσουμε το πολιτικό βάρος της ΚΕΔΕ και να την καταστήσουμε  ισότιμο συνομιλητή όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων. Και η δική μας ενότητα σήμερα, μεταξύ των αιρετών του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, είναι αυτή που θα μας δώσει τη δύναμη, να πετύχουμε και τους επόμενους μεγάλους και ΚΟΙΝΟΥΣ μας στόχους.

Διαβάζω το μήνυμα του φετινού σας συνεδρίου. Ο Κόσμος αλλάζει και η Αυτοδιοίκηση, βγαίνει Μπροστά. Και θυμάμαι το μήνυμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το 2016.

Είχαμε πει τότε ότι Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Δύο μηνύματα, που παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια ανάμεσα στα δύο συνέδρια,  αναδεικνύουν τη διαχρονική αντίληψη των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, για το ρόλο και τις ευθύνες που θέλουν να έχουν.

Όχι γιατί το ζητούν, αλλά γιατί μπορούν. Μπορούμε και μάλιστα μπορούμε καλύτερα. Αυτό το αποδείξαμε ξανά πρόσφατα ως Αυτοδιοίκηση, αποτελώντας  την πρώτη αποτελεσματική γραμμή άμυνας κι αλληλεγγύης στην τελευταία υγειονομική κρίση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο κρατικό θεσμό, τις  τοπικές τους αρχές.

Οι συμπολίτες μας διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τι έκαναν γι’ αυτούς οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες. Και τώρα που ο κόσμος αλλάζει, αφού είναι βέβαιο ότι μετά την πανδημία ο κόσμος μας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος. Καλούμαστε να κερδίσουμε και το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Να συν- διαμορφώσουμε τους όρους της αλλαγής που συντελείται.

Με σχέδιο κι ευθύνη. Με ενότητα κι αποφασιστικότητα. Με συνεργασίες και συναινέσεις. Σε αυτή την προσπάθεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β’ Βαθμού, θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ενωμένη. Με ρόλο και λόγο.  Γιατί τελικά κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από μας, τον παλμό και τις ανάγκες των πολιτών.

Κοινός μας στόχος, είναι η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της αυτοδιοίκησης. Είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής λειτουργίας, με την Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση, στην πρώτη γραμμή.

Τώρα, είναι για μας, η μεγάλη ώρα της ευθύνης και της δημιουργικής ανατροπής.

Ώστε όλοι μαζί, Κεντρικό Κράτος, Περιφέρειες και δήμοι, να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη για την αναγέννηση της Πατρίδας μας.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Και καλούς κοινούς αγώνες.

 

Recommended For You

About the Author: efoni