Πατούλης: «Κερδίζουμε το στοίχημα της ανάπτυξης με συστηματική δουλειά και με την αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ»

Τα εμβληματικά έργα που εκτελούνται στην Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττική 2014-2020 και τα οποία έχουν ενταχθεί στην επικοινωνιακή εκστρατεία “EU In My Region”, («Η Ευρώπη στην περιοχή μου») παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία και του Δημάρχου Γ. Φωστηρόπουλου.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκεκριμένα εμβληματικά έργα, στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και στα σημαντικά έργα και στις υποδομές που προγραμματίζονται για τη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η Αττική αλλάζει, κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης με συστηματική δουλειά και με την αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ».

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  Β. Δανέλλη Μυλωνά, Αντιπεριφερειαρχών, Εντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων φορέων.

Στόχος της δράσης είναι οι πολίτες της Αττικής να ενημερωθούν για τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αττική. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καμπάνιας επελέγησαν να προβληθεί η ανέγερση του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου,

η κατασκευή έξι πεζογεφυρών σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, και η προμήθεια του Πυροσβεστικού Σώματος με σύγχρονα οχήματα και εξοπλισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αμέσως μετά τη συνέντευξη ακολούθησε  σύντομη ξενάγηση στην πεζογέφυρα Π. Φαλήρου επί της Λ. Ποσειδώνος, έργο που εκτελέστηκε με  χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Δείτε εδώ σχετικά Βίντεο από την συνέντευξη τύπου και την επίσκεψη στην Πεζογέφυρα.  

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Πέππας, Γ. Δημόπουλος, Δ. Νάνου, Λ. Κεφαλογιάννη, Σ. Αντωνάκου, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Θ. Αυγερινός, Β. Γιαννακόπουλος, Ι. Κεχρής, Γ. Βλάχος, ο Αντιπύραρχος,  Εκπρόσωπος Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Π. Μπαλτάς, οι Αντιδήμαρχοι Π. Φαλήρου Μητρέλλος Δ., Μ. Μιχαηλίδης, Α. Κορόμηλος και Α. Πανταζής, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σ. Ευσταθόπουλος, Ε. Μπαρμπαγιάννη, Μ. Αγγελοπούλου, Μ. Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού-Αθλητικού Κέντρου Π. Φαλήρου Μ. Κουμεντάκος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος. 

Η Αττική με την υλοποίηση εμβληματικών έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΕΠ Αττικής και του ΕΣΠΑ αλλάζει

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε, τόσο στα τρία αυτά σημαντικά έργα, όσο και στο σύνολο των έργων που εκτελούνται με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής και του ΕΣΠΑ. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η υλοποίηση αυτών των έργων αλλάζει την εικόνα της Αττικής και την οδηγεί μπροστά. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου πενήντα εκατομμυρίων ευρώ.  Που χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί δράσεις που στηρίζουν, τη λειτουργία πρότυπων κοινωνικών δομών, την κατασκευή σχολείων και παιδικών σταθμών, πράσινα έργα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, την επεξεργασία των λυμάτων και την προστασία των θαλασσών της Αττικής, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις αστικές βιοκλιματικές αναπλάσεις». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής που σχετίζονται με την αναβάθμιση εμβληματικών πολιτιστικών υποδομών όπως η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης και το ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής που δίνουν μάχη με την πανδημία, τη χρηματοδότηση προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στη χρηματοδότηση σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και στην ενίσχυση 10.000 μικρών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στο 87 % η απορροφητικότητα πόρων  

Ο Γ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική καμπάνια, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιήσει αναλυτική ενημέρωση συνολικά για τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Αττικής και το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δείκτες απορρόφησης Κοινοτικών Κονδυλίων για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την τρέχουσα περίοδο 2014-2020. Όπως υπογράμμισε το ποσοστό της απορρόφησης ανέρχεται ήδη στο 87%, κατατάσσοντας το ΠΕΠ Αττικής στη 2η καλύτερη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων και στην 3η θέση μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Χώρας. Τα έργα που έχουν ενταχθεί είναι συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1,75 δις ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί Συμβάσεις ύψους 1,5 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέσα στο διάστημα των δυόμιση τελευταίων ετών, το ποσοστό της απορρόφησης αυξήθηκε κατά περίπου 60% για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής ήταν στο 27%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 έφτασε στο 47%. «Σήμερα με 86,80% απορρόφηση και με ποσοστό νομικών δεσμεύσεων έργων που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος σε ποσοστό 140% περίπου, το ΠΕΠ Αττικής παρουσιάζει  μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης. Η Περιφέρεια Αττικής και η σημερινή της Διοίκηση, με συστηματική δουλειά αξιοποιεί  και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ, για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Το Οικολογικό Φαληρικό Πάρκο και το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας στα εμβληματικά έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι η Αττική προετοιμάζεται για το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021-2027 το οποίο στοχεύει να έχει αυξημένο προϋπολογισμό κατά 54% και να ανέλθει στο 1,6 δις ευρώ. «Τα χρήματα αυτά είναι η ισχυρή βάση που θα μας επιτρέψει τα επόμενα χρόνια να εκτελέσουμε εμβληματικά έργα, όπως το Οικολογικό Φαληρικό Πάρκο, το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας, η αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Λυσιατρείου ως χώρου έρευνας και καινοτομίας, η εκτέλεση έργων όπως ο προβλήτας κρουαζιέρας στον Πειραιά για την ανάδειξη του τουρισμού, η εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, η ενίσχυση του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας, η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες πολιτών.  «Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο να καταστήσουμε την Αττική, πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη, ασφάλεια, ευημερία  και απασχόληση. Μαζί με τους πολίτες και αξιοποιώντας τα χρήματα του ΕΣΠΑ, κάθε μέρα που περνά,

αλλάζουμε την Αττική, την πάμε πιο μπροστά, πιο ψηλά» ανέφερε ο Γ. Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά και τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά, όπως τόνισε σε επιτυχή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του επισήμανε μεταξύ άλλων:

Σας καλωσορίζω στο Παλαιό Φάληρο, σε μία εκδήλωση που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Πόλη μας, καθώς η πεζογέφυρα του Φλοίσβου επιλέχθηκε ανάμεσα στα έργα που θα προβληθούν στο πλαίσιο της δράσης. Ένα έργο αποτελεσματικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, με σαφές και ευδιάκριτο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία. Ένα έργο ουσίας και όχι βιτρίνας, το οποίο υλοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συμμετείχε στην σύλληψή του, στον σχεδιασμό του και στην υλοποίησή του, αξιοποιώντας πόρους, εμπειρίες και γνώσεις. Για αυτό το σημαντικό έργο εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν πολλοί  – η Περιφέρεια Αττικής, η Δημοτική μας Αρχή, οι Βουλευτές του Νότιου Τομέα, το Υπουργείο Υποδομών. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον τέως Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου και νυν Βουλευτή του Νότιου Τομέα Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος οραματίσθηκε, εισηγήθηκε και πάλεψε για αυτό το έργο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά έμπρακτα την αγάπη του για αυτή την πόλη και τους ανθρώπους της. Και φυσικά στον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος με πραγματικό ενδιαφέρον, βοήθησε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που εμφανίσθηκαν στην πορεία υλοποίησης του έργου. Θέλω επίσης από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον νυν Υφυπουργό αρμόδιο για τις Υποδομές Γιώργο Καραγιάννη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και  Μεταφορών, οι οποίοι πάντα ανταποκρίνονταν άμεσα και αποτελεσματικά στις επισημάνσεις μας καθώς και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, που με σχετικές επερωτήσεις τους και παρεμβάσεις τους, ενδιαφέρθηκαν για την εκτέλεση και την υλοποίηση του έργου.

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την ευχαρίστησή μας και την ικανοποίησή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα αυτά τα μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην χώρα μας από το 1981 που ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ και να διαβεβαιώσουμε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ότι τα χρήματα τους πιάνουν τόπο με τις κατάλληλες και ορθές επιλογές. Με έργα και δράσεις χρήσιμες και ωφέλιμες για την κοινωνία, που απαντούν σε μεγάλες και συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε μέσω βίντεο,  ο  Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Πανταζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία αυτών των εμβληματικών έργων για την αναπτυξιακή δυναμική της Αττικής και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων. Παράλληλα εξήρε τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής αλλά και των αρμόδιων υπουργείων στην έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων τα οποία συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εικόνας της Αττικής.

Η Πρόεδρος του  Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  Β. Δανέλλη Μυλωνά αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιεί το ίδρυμα για την  οδική ασφάλεια και στο γεγονός ότι υποδομές όπως οι γέφυρες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των πεζών. Μάλιστα τόνισε ότι μόνο το 2019 έχασαν τη ζωή τους 680 συνάνθρωποί μας εκ των οποίων οι 145 ήταν πεζοί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε για συμμετοχή στην καμπάνια, η οποία οργανώνεται σε ετήσια βάση με πλήρη κάλυψη των εξόδων από την Ε.Ε. για όλα τα κράτη-μέλη της, την επικοινωνιακή προβολή τριών μεγάλων χρηματοδοτούμενων  έργων ( ανάμεσα στα εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα και παρεμβάσεις που εκτελούνται στην Αττική). Στόχος της δράσης είναι η ενθάρρυνση των πολιτών στο να ανακαλύψουν περισσότερα για τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Μαρτίου πραγματοποιείται επικοινωνιακή προβολή με ενημερωτικό σποτ σε ραδιόφωνα, sites και social media, καταχωρήσεις σε έντυπα και outdoor διαφήμιση σε στάσεις μετρό και λεωφορείων, με κεντρικό πρόσωπο την ηθοποιό Κατερίνα Γερονικολού.

Recommended For You

About the Author: efoni