Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα τη νόσο Covid-19 στη σχολική κοινότητα

Η νόσος Covid-19 στη σχολική κοινότητα και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ήταν το θέμα ενδιαφέρουσας διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης, την οποία άνοιξε με ομιλία που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος τους ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες, παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Παρουσιάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που διασφαλίζουν τις ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων. Τονίστηκε η ανάγκη να ενταχθούν οι εκπαιδευτικοί στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον Sars-CoV-2.

Παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως επισημάνθηκε ο φόβος για την ασθένεια, η ανασφάλεια για το μέλλον, το αίσθημα απώλειας και η διατάραξη της καθημερινότητας δημιουργούν σύγχυση και θυμό, δύσκολα διαχειρήσιμο από μία ομάδα του πληθυσμού.

Μεταξύ άλλων, πολλά παιδιά παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο τους (αϋπνία, αναστροφή του ωραρίου, εφιάλτες) ή στη διατροφή τους, σύγχυση για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους και μετατραυματικό στρες, που είχε επίπτωση στην καθημερινότητά τους.

Όπως διαπιστώθηκε τα παιδιά με χαμηλότερο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο γονέων αλλά και όσα είχαν υπερβολική έκθεση στην πληροφορία, παρουσίασαν μεγαλύτερα ποσοστά μετατραυματικού στρες. Πολλά παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν μέσα στην πανδημία καταθλιπτικό συναίσθημα, παραίτηση και παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση ενώ αυξήθηκαν τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας. Περισσότερα ευάλωτα ήταν τα παιδιά με υπερκινητικότητα, ελλειμματική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς τους γονείς και τα παιδιά και θα συνεχίσει να τους στηρίζει στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ έχει ζητήσει να ενταχθούν στις ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα έχει θέσει το σοβαρό αυτό θέμα στον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια σε επιστολή που έχει αποστείλει.

«Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων μας έχει απασχολήσει εκτενώς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και καταγράφουμε με ακρίβεια όλα τα διεθνή δεδομένα που προκύπτουν για την ασφαλή φοίτηση των μαθητών. Οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί και ο ΠΟΥ θεωρούν κυρίαρχη προτεραιότητα την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση, που συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Με πρωτοβουλία του ΙΣΑ περισσότεροι από 150 ιδιώτες ιατροί, έχουν λάβει ειδική ενημέρωση για να καλύψουν την ανάγκη του σχολιάτρου στην περιφέρεια Αττικής. Το ασφαλές σχολείο, θα παραμείνει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας σ αυτή την πρωτόγνωρη σχολική χρονιά και με επαγρύπνηση και ετοιμότητα θα συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε την γνώση σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές, έτοιμοι πάντα να παράσχουμε κάθε βοήθεια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης μέσα στη σχολική κοινότητα αναφέρθηκε ο Χ. ΚΟΥΤΗΣ Ομ. Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας, για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του SARS–CoV -2 μίλησε ο Δ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής ΓΝΑ & Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά παρουσίασε ο Τ.Χατζής Παιδίατρος – Εντατικολόγος Μέλος ΔΣ ΙΣΑ, ενώ το κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στα παιδιά και τους εφήβους παρουσίασε η Α.ΤΣΙΤΣΙΚΑ Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Υπεύθυνη Μονάδας Εφήβων Β’ Παν/κης Παιδ/κής Κλινικής. Προεδρείο της εκδήλωσης ήταν ο Φ. ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ Καρδιολόγος, A’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ και η Ε. ΣΙΑΦΑΡΙΚΑ Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Διεύθυνση ΠΕ Β’ Αθήνας.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήματα στους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν εκπαιδευτικοί και γονείς από ακριτικές περιοχές της χώρας που διατύπωσαν το αίτημα για περισσότερη ενημέρωση και ευχαρίστησαν τον ΙΣΑ, για την πρωτοβουλία του

Recommended For You

About the Author: efoni